Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako si užiť dovolenku naplno? Zabudnite na stereotypy, radí odborník
Ako si užiť dovolenku naplno? Zabudnite na stereotypy, radí odborník

Ako si užiť dovolenku naplno? Zabudnite na stereotypy, radí odborník

Ak si chcete skutočne oddýchnuť, neriaďte sa očakávaniami okolia a zabudnite na stereotypy.

O letných dovolenkách a nástrahách, ktoré so sebou prinášajú, porozprával v Záhadách mysle na Rádiu Slovensko neuropsychológ Robert Krause.

Odborník hneď v úvode upozornil, že dovolenka by nemala slúžiť na získanie lajkov na sociálnych sieťach, ale na získanie našej vnútornej pohody.

„Pod vplyvom technológií a sociálnych sietí sme ako ľudia mnohokrát nadobudli dojem, že ideálna dovolenka je tá, ktorá získa najviac lajkov, najviac ocenení a najviac uznania,“ poukázal na aktuálny trend.

Dodal, že akonáhle sa začneme porovnávať s inými ľuďmi, prestávame byť empatickými sami k sebe a viac sa sústredíme na to, aby sme naplnili očakávania iných. Je dôležité uvedomiť si, aká je naša predstava ideálnej dovolenky.

deti na dovolenke pri mori.png

Niekto túži po oddychu na horúcej pláži, iný miluje túry v horách, niekomu celkom postačí dovolenka so skvelou knihou vo vlastnej záhrade.

Rodinné dovolenky sú aj o hľadaní kompromisov

Rozdielne predstavy ideálnej dovolenky sú neraz dôvodom nezhôd medzi jednotlivými členmi rodiny. Odborník preto radí, aby sme sa pri plánovaní pokúsili hľadať kompromisy.

Môže však nastať situácia, kedy sa rodina nedohodne na jednej dovolenke. V takomto prípade je podľa odborníka úplne v poriadku, ak niektorí členovia idú napríklad k moru, iní sa vyberú do hôr.

Ak s takýmto riešením súhlasia všetci zúčastnení, je úplne zbytočné trápiť sa spoločenskými stereotypmi o spoločnej rodinnej dovolenke.

„Aj keď možno druhí ľudia povedia, že toto nie je ten ideálny scenár. Ale opäť – pomáha to, čo pomáha nám a nie to, čo spĺňa očakávania druhých,“ vysvetlil.

Ak by sme si totiž plánovali dovolenku na základe toho, čo si o nás druhí ľudia pomyslia, nedovolenkovali by sme. Naopak, napĺňali by sme len očakávania iných. Na záver Krause dodal, že ideálna dovolenka sa začína naším vnútorným nastavením.

Tá dovolenka môže byť fakt dobrá a záleží to od nás. Nezáleží to od toho, kde budeme, ale dôležité je to, akým myšlienkovým nastavením my ako jednotlivci budeme disponovať.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia