Úvod Novinky Zaujímavosti
Obdobie letných lások je tu. Viete, ako vznikajú a prečo trvajú tak krátko?
Obdobie letných lások je tu. Viete, ako vznikajú a prečo trvajú tak krátko?

Obdobie letných lások je tu. Viete, ako vznikajú a prečo trvajú tak krátko?

Letná láska je intenzívna, no zväčša trvá len pár týždňov. Prečo je to tak?

Neuropsychológ Robert Krause v Rádiu Slovensko vysvetlil, že za vznikom letných lások stojí najmä teplo. Počas horúcich letných dní sa náš mozog potrebuje ochladzovať, a tak aktivujeme jeho evolučne staršie časti.

Tieto časti mozgu sú zodpovedné aj za naše pudové správanie. Tak je pochopiteľné, že sa až tak nesústredíme napríklad na poznávanie druhých ľudí cez to, akí naozaj sú.

To znamená, že nezáleží nám na takej postojovej blízkosti, prípadne názorovej podobnosti,“ vysvetlil doktor Krause dôvody, prečo sa počas letných mesiacov dokážeme zamilovať rýchlo a bez dlhého premýšľania.

Staršia dvojica

Letná láska je aj pre starších

Hoci v spoločnosti panuje presvedčenie, že letné lásky zažívajú najmä dospievajúci či mladí ľudia, nie je to vždy tak. Počas letných dovoleniek je mozog v tzv. dovolenkovom režime, a tak sa môže ľahko stať, že sa aj starší človek nečakane zamiluje.

Môže nastať situácia, že sa zamiluje aj človek, ktorý je starší. Počas toho letného obdobia má viac času venovať pozornosť sebe alebo potenciálnemu partnerovi.

Mozog je v dovolenkovom režime, a preto aj my nemáme až také nároky. Sme v takom pokojnom, uvoľnenom a zrelaxovanom stave, a preto nie sme až tak ostražití,“ vysvetľuje Krause a dodáva, že akonáhle počas leta vyjdeme zo stereotypu bežného života, náš mozog začne vyhľadávať nové impulzy a uspokojenia.

Môže letná láska vydržať?

Toto impulzívne správanie má však za následok aj krátke trvanie letnej lásky. Keď opadne prvotné intenzívne zamilovanie, začneme si na druhom človeku všímať všetky odlišnosti a uvedomíme si skutočné dôvody vzniku letného romániku.

„Následne, keď my navnímame, kým tá daná osoba v skutočnosti je, tak si uvedomíme, že aha, možno išlo len o určitý dôsledok toho, že na sebe nemala toľko oblečenia,“ objasnil neuropsychológ.

Doktor Krause však dodáva, že niektoré vzťahy môžu pretrvať, ak na nich budeme spoločne pracovať.

Vzťahy nie sú logické, vzťahy sú spočiatku iracionálne, sú emocionálne a sú veľmi pudové. Preto môže nastať situácia, že sa zaľúbim do niekoho na dovolenke a tá láska môže pretrvávať.“

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia