Úvod Novinky Zaujímavosti
Viete, čo robia vaše deti na internete? Pozor na sexuálnych predátorov a šikanu
Viete, čo robia vaše deti na internete? Pozor na sexuálnych predátorov a šikanu

Viete, čo robia vaše deti na internete? Pozor na sexuálnych predátorov a šikanu

Ako chrániť deti pred nástrahami internetu?

Internet so sebou priniesol množstvo pozitív a mnohí ľudia si už dnes fungovanie bez internetu nedokážu predstaviť.

Okrem pozitív však priniesol aj riziká a nástrahy, ktoré ohrozujú nielen deti.

O tom, ako chrániť deti pred nebezpečným obsahom, ktorý je na internete jednoducho dostupný, sa rozprávala Nora Gubková s hostkou Beou Ertl.

Existuje niekoľko nástrojov, ako kontrolovať správanie detí na internete. Ale to je tá ľahšia časť toho celého. Tá ťažšia prichádza v komunikácii medzi rodičom a dieťaťom. A dovolím si povedať, že takáto komunikácia častokrát absentuje,“ povedala odborníčka v talkšou Hosť Nory Gubkovej.

chlapec pri počítači

Dodala, že je potrebné sa s deťmi doma rozprávať nielen o nástrahách a pravidlách na cestách, v škole či vonku s kamarátmi, ale aj o tom, ako sa správať na internete. Akonáhle dieťa vstúpi do online sveta, rodič by sa mal začať o túto oblasť viac zaujímať.

Podľa odborníčky je dôležité, aby mali rodičia prehľad o tom, ako dieťa v online svete funguje, s kým komunikuje a aké stránky navštevuje.

Zároveň je nevyhnutné vytvoriť si s dieťaťom bezpečný a dôverný vzťah, aby v prípade, že sa mu niečo stane alebo sa mu niečo nepáči, s dôverou prišlo práve za rodičom.

Pálčivým problémom je kyberšikana

S príchodom internetu sa objavil aj nový fenomén zvaný kyberšikana. Práve prostredníctvom internetu a online sveta sa nebezpečná šikana dostala tam, kde ju deti nečakali – do bezpečného prostredia domova.

Kyberšikana má príznaky klasickej šikany, ale pretavila sa do online sveta a na školách je to obrovský problém,“ vysvetlila odborníčka.

S kyberšikanou sa spája aj ďalší, mimoriadne nebezpečný a stále rozšírenejší problém – bizarné stávky a úlohy, ktoré mladí ľudia na internete plnia. Odborníčka upozornila aj na nebezpečenstvo sexuálnych predátorov, ktorí sa na internete skrývajú za vymyslené postavy.

„Mladí ľudia, keď trávia veľké množstvo času na sociálnych sieťach, je veľká pravdepodobnosť, že tam natrafia na niekoho neznámeho. A tým, že ho nevidia, nie je možné si overiť, či je to reálne to dvanásťročné dieťa či kamarát zo školy. Na tom internete môže byť skutočne ktokoľvek pod akýmkoľvek menom.

A častokrát ten predátor si nadväzuje s tým dieťaťom veľmi silný vzťah, stavia sa do role chápajúceho človeka, ktorý rozumie jeho problémom a vie odpovedať na otázky. A dáva mu odpovede, ktoré nedostáva v rodine či v školskom prostredí,“ popísala odborníčka spôsoby, akým nadväzujú internetoví predátori vzťahy so svojimi obeťami.

Zdôraznila, že aj takýmto prípadom sa dá zabrániť kvalitnou a otvorenou komunikáciou v rodine. Rodičia či pedagógovia by sa podľa nej s deťmi mali rozprávať otvorene o nástrahách, ktoré sa s príchodom internetu stali bežnou súčasťou života mladých ľudí.

Celý rozhovor Nory Gubkovej s Beou Ertl si môžete zadarmo vypočuť v online archíve RTVS

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia