Úvod Novinky Zaujímavosti
Hoax či fake news. Prečo Slovákom chýba gramotnosť na internete
Hoax či fake news. Prečo Slovákom chýba gramotnosť na internete

Hoax či fake news. Prečo Slovákom chýba gramotnosť na internete

Prejavy nenávisti na sociálnych sieťach či internete sa stávajú čoraz častejšie súčasťou našich životov.

Hoaxy či fake news spôsobujú polarizáciu spoločnosti, ktorá sa aj udalosťami posledných dní začala stupňovať.

Ozbrojený konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je témou číslo jeden posledných dní. Predtým však spoločnosť rozdeľovali ďalšie témy ako obranná dohoda s USA či pandémia koronavírusu.

Aj vďaka týmto udalostiam je veľmi jednoduché spadnúť do priepasti nenávisti v online priestore. Vôľa na upokojenie situácie tu však stále je.

„Snaží sa o to napríklad aj naša prezidentka. Možnosť zvrátiť negatívny trend tu ešte je, ale bude si vyžadovať naozaj zodpovedné prihlásenie sa k hodnotám rešpektu a demokracie zo strany politických strán, ale aj iných spoločenských organizácií či osobností,“ povedal v relácii K veci politológ Jozef Lenč.

Tablety pre deti

Ako ale bojovať proti dezinformáciám priamo, je veľmi zložité. Vyžaduje si to dlhodobé vzdelávanie na úrovni moderných technológií už od útleho veku.

„Napríklad fínske deti dostávajú tablet, keď majú tri roky. Začínajú sa učiť s technológiami, ako majú fungovať. Nie však takým štýlom, že im ho zapnete a deti ostávajú bez dozoru,“ povedal poradca pre boj s hybridnými hrozbami ministerstva obrany Viktor Brainer.

Pre Rádio Slovensko zároveň uviedol, že táto výchova zohľadňuje konkrétne kroky na vývoj mediálnej gramotnosti, kde má výhradné miesto kritické myslenie.

„Veľmi štruktúrovaným spôsobom dostávajú výchovu o tom, ako narábať s technológiami. Je to príprava na život v modernej dobe,“ dodal ďalej poradca ministerstva obrany.

Pretlak informácií je problém

Slovensko je v tomto smere pozadu, čo potvrdzujú aj slová komunikačného experta Petra Jančárika.

„Máme tu zanedbaný vzdelávací systém. Nepripravuje totiž ľudí, na konzumáciu pretlaku informácií z dôveryhodných, ale aj nedôveryhodných zdrojov. Nevedia sa v tom všetkom orientovať,“ povedal pre Rádio Slovensko.

Vyplýva z toho, že odborníci jednoznačne odporúčajú sledovať overené a hodnoverné zdroje informácií a overovať si pravdivosť správ cez oficiálne zdroje.

RTVS online

Na myšlienku vývoja mediálnej gramotnosti zareagoval pred vyše desiatimi rokmi Miroslav Drobný.

Autor a scenárista animovaného seriálu pre deti Nie som ovca, sa snažil prirodzenou formou priblížiť nevhodné správanie na internete.

V súčasnosti sú však realitou ďalšie nástrahy kyberpriestoru. Aj preto sa rozhodli vytvoriť v tomto smere pokračovanie. Prečo však ani táto kampaň nie je dostačujúca, sme sa detailnejšie venovali v programe Rádia Slovensko. 25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia