Úvod Novinky Zaujímavosti
Aby med nebol iba sladidlom. Viete, pri akej teplote čaju sa už znehodnotí?
Aby med nebol iba sladidlom. Viete, pri akej teplote čaju sa už znehodnotí?

Aby med nebol iba sladidlom. Viete, pri akej teplote čaju sa už znehodnotí?

Spoznajte, ako sa správne vyliečite z prechladnutia či chrípky pomocou medu.

Včely sú jediným druhom hmyzu, ktorý človek chová na hospodárske účely. Ak sa chceme vyliečiť z prechladnutia, či chrípky pomocou medu, musíme poznať správny spôsob jeho pridávania do čaju.

Nad štyridsať stupňov nie

V Dámskom klube na Jednotke Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory upozornila:

„Ľudia chcú používať med ako liečivo, ale vyrobia si z neho len sladidlo, ak ho pridajú do horúceho čaju.“

Ak med pridáme do nápoja, ktorý má nad štyridsať stupňov Celzia, zbavíme ho všetkých liečivých účinkov.

Odborníčka preto radí, že ak nemáme teplomer po ruke, aby sme odmerali teplotu nápoja, dokážeme odhadnúť správny čas na pridanie medu veľmi jednoducho:

„Med pridáme do čaju v šálke, ktorú dokážeme v pohode udržať v rukách bez toho, aby nám bola horúca.“

Dôležité je, aby sme mali skutočný med a nie falošný.

Pri ceste pravý med nenájdete

med.jpg

Jana Holéciová varuje:

„Nekupujte med predávaný pri cestách za podozrivo nízku cenu. Včelári sami upozorňujú, že nechodia predávať pravý med niekde k výpadovke. Určite je riziko, ak si takýto med kupujete.“

Rovnako Jana Holéciová hovorila aj o postupe nákupu priamo od včelára:

„Určite si nekupujte od včelára med, ktorý nemá etiketu. Každý včelár má etikety, aj keď predáva svoje produkty z dvora.“

Ak už musíte kúpiť med v obchode, potom si všímajte viacero indícií, aby ste nekúpili falšovaný med. Odborníčka totiž varuje:

„Med je dnes najviac falšovanou potravinou na celom svete. Pritom pravý med vôbec nie je lacný.“

Ak vám niekto ponúka príliš lacný med, alebo med, ktorý je viacvrstvový, že dole trebárs kryštalizuje a hore je tekutý, tak Jana Holéciová radí opatrnosť:

„Viacvrstvový med môže upozorňovať, že s ním nebolo nakladané tak, ako by sa s pravým medom malo nakladať.“

Nájdite si svojho včelára

Nikodým, RTVS.jpg

Kryštalizácia je pritom prirodzený proces pravého medu, ale viacvrstvovosť môže byť signálom, že niečo nemusí byť v poriadku.

Skutočne pravý med rozoznajú podľa Jany Holéciovej iba odborníci:

„V špecializovaných laboratóriách, spotrebiteľ pravý med nerozozná od falošného. Preto je lepšie mať svojho overeného včelára, od ktorého med nakupujete.“

Oplatí sa postupovať podľa regionálneho prístupu, ako ho Jana Holéciová odporúča:

„Najlepšie je, ak máte svojho včelára a na Slovensku si kúpite slovenský med. V obchode na etikete máte uvedené, odkiaľ med pochádza.“

A včelárstvu sa venuje aj známy moderátor RTVS Martin Nikodým, pre ktorého je práca s včelami relax a ich produkt v podobe medu má antibakteriálne účinky, preto je vhodný aj na rany.

Viac sa o tom, ako si správne med vyberiete, dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: Pixabay, TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia