Úvod Novinky Zaujímavosti
Chcete si zaobstarať psa? 8 vecí, ktoré by ste mali zvážiť
Chcete si zaobstarať psa? 8 vecí, ktoré by ste mali zvážiť

Chcete si zaobstarať psa? 8 vecí, ktoré by ste mali zvážiť

Ak plánujete, že sa vaša domácnosť rozšíri o štvrnohého člena, čítajte ďalej pozorne.

Mať či nemať psa? To je len jedna otázka, na ktorú by si mali dať úprimnú odpoveď všetci, ktorí túžia po spoločnosti štvornohého miláčika.

Pomôžeme vám ju nájsť 8 bodmi, na ktoré by ste mali myslieť pred tým, ako si zaobstaráte psa.

8 vecí, ktoré by ste mali zvážiť pred zaostaraním si psa

  1. Čas - Psy vytvárajú svorky a majú radi spoločnosť. Ak viete, že váš pes bude doma sám viac ako 4 - 5 hodín denne pre vašu pracovnú vyťaženosť, radšej toto rozhodnutie prehodnoťte. Samota psom neprospieva, práve naopak, môžu trpieť.
  2. Priestor - Mnoho ľudí zastáva názor, že pes do bytu nepatrí. Zvážte preto svoje priestorové možnosti a berte na vedomie aj fakt, že jedného dňa z rozkošného šteniatka vyrastie dospelý pes so svojimi priestorovými potrebami. Ak bývate v podnájme a túžite po psovi, jeho adopciu musí odobriť podpisom prenajímateľ. Vo vlastnom byte musíte psa oficiálne nahlásiť.
  3. Peniaze - Nielen zaostaranie si psa (ak nejde o adopciu), výbavy, stravu treba zahrnúť do rodinného rozpočtu. Rátajte však aj s položkami na návštevu veterinára, liekov či prípadne umiestnenie psa v psom hoteli v čase vašej dovolenky.
  4. Veľkosť - Najmä v prípade psíkov z útulkov si preverte, akú veľkosť by mohol dosiahnuť v dospelosti. Takisto, ak si chcete zadovážiť väčšieho psa, či jeho rozmery neohrozia vaše deti a apetít nespraví škrt cez rozpočet.

  5. Pohodlie - Venčenie - skoro ráno, na obed, večer, v snehu, v daždi, vo vetre. Odchody na dovolenky, psie choroby - každá z týchto činnosti vie zasiahnuť do života človeka. Prirátajte aj odúčanie od psích "zlozvykov", akými sú obhrýzanie vecí, driapanie, či značkovanie si bytu.
  6. Zdravie - Vyberajte si psíka aj podľa jeho zdravotného stavu, predispozícii na rôzne zdravotné komplikácie u konkrétneho plemena a rátajte, ako sme písali vyššie, aj s výdavkami na špeciálnu stravu, ošetrenie, prípadnú hospitalizáciu či lieky u veterinára. Rovnako si zvážte, ak ste alergik, že alergia na psie chlpy, srsť či škrabance len tak neodídu. Naopak, môžu sa zhoršiť.
  7. Zodpovednosť - Deti sa vraj pri psovi naučia zodpovednosti, no majiteľom ste stále vy. Preto všetky exkrementy, štekanie v byte, zničené veci či spory s inými psami musíte riešiť vy.
  8. Vzťahy - Tak, ako ľudia majú rôzne povahy, majú ich aj psy. Niektoré plemená sú vhodnejšie k deťom, iné potrebujú neustály výbeh, sú príliš aktívne, niektoré viac "štekavé". Pevná ruka pri výchove psa musí byť sprevádzaná láskou a dôverou, pes nesmie byť ani módnym doplnkom, záchrancom vzťahu či náhradou ľudského partnera.

Či už psíka máte, alebo ho chcete, sledujte novú reláciu v nedeľu na Jednotke - Najvernejší v premiére o 17:25 hod.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia