Úvod Novinky Zaujímavosti
Nie ste náhodou aj vy obeťou ďalšej drsnej formy diskriminácie?
Nie ste náhodou aj vy obeťou ďalšej drsnej formy diskriminácie?

Nie ste náhodou aj vy obeťou ďalšej drsnej formy diskriminácie?

Vierovyznanie, farba pleti, sexuálna orientácia či pôvod. Tieto formy diskriminácie už poznáme. Ale čo krása a vzhľad?

„Lookizmus“ je forma diskriminácie na základe krásy, atraktivity a sexuálneho kapitálu,“ povedal Zuzane Líškovej vo vysielaní Rádia_FM sociológ Roman Ďzambazovič.

402301247772zl;lookizmus Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Názov je odvodený od anglického slova look, teda vyzerať. Aj lookizmus , podobne ako iné formy diskriminácie, plodí nespravodlivosť a výraznú podobu nerovnosti.

Ako je to s krásou? Často sa o nej hovorí, že sa rodí v očiach pozorovateľa a je subjektívna. Vnímanie krásy sa vníma aj v čase medzi kultúrami, spoločenstvami či pohlaviami .

Krása a inteligencia. Môžu a nemusia ísť ruka v ruke

Z hľadiska evolučnej biológie sú lesklé vlasy a hladká pleť symbolmi zdravia, ale aj sociálny status a krása je kľúčom k úspechu. Počuli ste o slovnom spojení „beauty premium“?

„Krásni ľudia sú zvýhodnení u zamestnávateľov. Výskumy zistili, že pre zamestnávateľa sa oplatí prijať atraktívnejšieho zamestnanca, pretože bude produktívnejší,“ doplnil sociológ.

Predpokladá sa, že úspešnejší bude atraktívny realitný maklér , alebo atraktívnejšia učiteľka, ku ktorej sa študenti skôr prihlásia na kurz.

V súčasnosti sa o kráse veľa diskutuje aj v súvislosti so sociálnymi sieťami, ktoré neraz ponúkajú prikrášlenú realitu. Krása však nemusí ísť ruka v ruke s inteligenciou.

Vedeli by ste odpovedať na otázku, na koho sú z hľadiska krásy kladené vyššie nároky? Vypočujte si kompletnú výpoveď sociológa .

25 50 75 90
Zdroj foto: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia