Úvod Novinky Zaujímavosti
Chcete schudnúť a byť zdravší? Jedzte ako Taliani
Chcete schudnúť a byť zdravší? Jedzte ako Taliani

Chcete schudnúť a byť zdravší? Jedzte ako Taliani

Ľudia jedia príliš veľké porcie, konštatuje odborník.

Rýchly životný štýl sa podpísal aj na našich stravovacích návykoch. Množstvo ľudí jedáva v zhone, čo vedie ku konzumácii väčších porcií. Okrem toho sme si zvykli na polotovary a jedlá s nízkym obsahom živín.

„Ak jeme vedome a pomaly, neponáhľame sa, tak po najedení by nám naše telo malo vyslať signál, že sme najedení a je to v poriadku.

Z takejto porcie by sme mali byť nasýtení, nemali by sme priberať a telo by malo dostať všetko, čo potrebujeme,“ vysvetlil v Rádiu Slovensko expert na zdravý životný štýl Michal Páleník.

Obezita, ilustr. snímka

V skutočnosti však svoje telo počúva len málo z nás: „Výsledok je taký, že si naberáme oveľa viac nezdravšieho jedla, spracovaného jedla. Ponáhľame sa a tým pádom nestihnú v tele vzniknúť signály, ktoré nám povedia, že už stačí.“

Sacharidy, tuky, bielkoviny a vlákniny

Páleník odporúča poradiť sa pri zostavovaní ideálneho jedálnička s odborníkom. Ten vám vyskladá jedálniček na mieru podľa vášho životného štýlu, zdravotných indikácií či telesného typu.

Základom zdravého stravovania však je pestré zloženie jedálnička. Ten by mal byť vyvážený a vyskladaný zo sacharidov, tukov, bielkovín a potravín bohatých na vlákninu.

Taliani si jedlo vychutnávajú

Nesprávne stravovacie návyky má podľa nedávnych prieskumov väčšina Európanov. Výskum z roku 2019 ukázal, že len dve tretiny Európanov konzumujú ovocie a zeleninu na dennej báze.

Špagety

Výskumy poukazujú aj na obezitu, ktorá trápi viac než polovicu dospelej populácie v Európe. Najväčšie problémy s nadváhou trápia Maltu a Chorvátsko, najmenej obéznych ľudí nájdeme v Taliansku. Práve Talianske stravovacie návyky môžu inšpirovať aj nás.

Taliani si totiž jedlo vychutnávajú a gastronómia je súčasťou ich kultúry. Neponáhľajú sa a malé porcie si vedia vychutnávať aj hodinu. Presne tak, ako radí Michal Páleník.

Taliani zväčša využívajú čerstvé, lokálne a najmä sezónne ingrediencie. Snažia sa variť jednoduché a vyvážené jedlá.

Nepísaným pravidlom talianskej gastronómie tiež je, že jesť sa má menej a častejšie. Preto Taliani jedávajú aspoň štyrikrát denne.

25 50 75 90
FOTO: Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia