Úvod Novinky Zaujímavosti
Čo trápi dnešných tínedžerov? Odpovedá odborníčka z IPčka
Čo trápi dnešných tínedžerov? Odpovedá odborníčka z IPčka

Čo trápi dnešných tínedžerov? Odpovedá odborníčka z IPčka

 Obdobie puberty je jedno z najnáročnejších.

Máte doma tínedžera a trápi vás pocit, že mu nerozumiete? Len márne hľadáte spoločnú reč a chcete zistiť, aké myšlienky nosia dospievajúci ľudia v hlave?

O tom, čo trápi mladých ľudí a ako hovoriť s tínedžermi, hovorila v Rádiu Slovensko Zuzana Juráneková z IPčka, internetovej poradne pre mladých ľudí.

mladí ľudia

Obdobie puberty a dospievanie je komplikované nielen pre tínedžera, ale aj jeho okolie. Tínedžeri vstupujú do vývinového obdobia, ktoré odborníci považujú za jedno z najnáročnejších.

Menia sa fyzicky, zažívajú mnohé zmeny v oblasti psychiky, ale aj sexuality.

Je to náročné obdobie, kedy musí plniť úlohy a výzvy, ktoré k tomu vývinovému obdobiu patria. A tínedžeri dnešnej doby majú tú situáciu ešte horšiu.

A to najmä kvôli pandémii a tým ďalším situáciám, ktoré zažívame, pretože nemali to prirodzené prostredie, kde si tieto vývinové veci môžu skúšať,“ popísala Juráneková.

Častý pocit osamelosti

Častým problémom býva komunikácia s rodičmi či širším okolím. Tínedžeri neraz odpovedajú jednoslovne alebo vyhýbavo, čo budí dojem, že o rozhovor nemajú záujem.

Úlohou dospelých však je zaujímať sa.

„K tomu obdobiu naozaj patrí pocit, že vy mu vôbec nerozumiete. Že ste z inej planéty... Ale oni veľmi potrebujú, aby boli oslovovaní, aby sa o nich niekto zaujímal. Aby sa nedal odradiť len tým áno, nie dobre,“ objasnila Juráneková.

Odborníčka upozorňuje, že práve pocit osamelosti trápi mnohých mladých ľudí. Ide o problém, s ktorým sa najčastejšie obracajú na poradňu IPčko.

„Napriek tomu, že majú veľa priateľov offline aj online, sa cítia veľmi osamelo. Aj keď sú obklopení ľuďmi. A to súvisí s tým, že naša doba je veľmi pro výkonne orientovaná.

Od nich sa ten výkon očakáva v každej jednej oblasti života,“ uviedla a dodala, že mladí ľudia majú strach z pocitu, že svojich rodičov sklamú.

Mladí ľudia.png

Vysoké očakávania majú aj rodičia. Obrovský tlak sa negatívne podpisuje nielen na vzájomnej komunikácii, ale aj na psychickom zdraví mladých ľudí.

Silný tlak rovesníkov

Okrem toho musia tínedžeri čeliť aj tlaku zo strany svojich rovesníkov. S rozmachom sociálnych sietí sa totiž začali objavovať rôzne internetové výzvy, ktoré musia mladí ľudia plniť.

Ak sa do výzvy nezapoja, alebo zlyhajú, klesnú aj v očiach rovesníkov a kamarátov.

Stratiť partiu je dnes jednoduchšie než kedykoľvek pred tým. Tínedžeri sú tak pod neustálym tlakom a zo strachu, aby nezostali sami, robia aj rozhodnutia, ktoré sú v rozpore s ich presvedčením.

„Boja sa zlyhať. Boja sa robiť chyby, pretože majú pocit, že ten svet ich vníma iba cez tú hodnotu výkonu a nie cez tie ďalšie hodnoty, ktoré tam sú,“ vysvetlila Juráneková.

Celý rozhovor so Zuzanou Juránekovou v relácii Hosť Nory Gubkovej si môžete vypočuť zadarmo v našom online archíve.

25 50 75 90
FOTO: Pexels a Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia