Úvod Novinky Zaujímavosti
Hľadanie partnera po tridsiatke? Neznižujte nároky a ďalšie rady odborníčky
Hľadanie partnera po tridsiatke? Neznižujte nároky a ďalšie rady odborníčky

Hľadanie partnera po tridsiatke? Neznižujte nároky a ďalšie rady odborníčky

S vyšším vekom prichádzajú aj vyššie nároky. Ako sa nepopáliť?

Nie je to tak dávno, čo boli ženy staršie ako 25 rokov považované za staré dievky a podobne na tom boli aj muži. Doba však pokročila a mnoho z nás si životného partnera hľadá aj v oveľa vyššom veku.

Nadväzovanie partnerských vzťahov vo vyššom veku je však v mnohých ohľadoch iné. Ľudia majú viac skúseností a menej ilúzií, jasnejšie názory či pevnejšie postoje. Častokrát do vzťahov vstupujú aj s deťmi z predchádzajúceho vzťahu.

Už za sebou máme skúsenosti. Už nemáme také otvorené možnosti, ako sme snívali... najmä my ženy. Už určite sme na niečo narazili, v niečom sme sa poučili,“ popísala zoznamovanie vo vyššom veku psychologička Silvia Šušorová, ktorá bola hostkou v Dámskom klube.

Zamilovaná dvojica

Práve vďaka predchádzajúcim skúsenostiam starší ľudia vedia, čo od vzťahu a partnera očakávajú. Zároveň dobre poznajú sami seba a svoju hodnotu. Niektorí ľudia sa však obávajú, že príliš vysoké očakávania by mohli byť prekážkou v nadväzovaní nových vzťahov. Podľa psychologičky je však dôležité zostať samým sebou.

Neznižujte nároky, hľadajte kompatibilitu

Zdôrazňuje, že ak pri hľadaní partnera nebudeme autentickí, nepodarí sa nám vytvoriť si skutočný vzťah

„Nenájdem si dobrého partnera, ak nebudem sama sebou. Ak budem niekto iný, aby som sa zapáčila, aby ten človek bol spokojný so mnou.

Ale ak budem sama sebou, budem poznať samú seba a viem, čo som dokázala, čo chcem, čo ma zaujíma, čo som sa o živote naučila... Tak je väčší predpoklad, že nájdem človeka, ktorý je kompatibilný a bude zdieľať spoločné záujmy,“ objasnila Šušorová.

Dodala, že je dôležité otvorene hovoriť o názoroch či očakávaniach, ktoré od života máme. Práve takáto úprimnosť a otvorenosť je možná len v kompatibilných vzťahoch založených na autentickosti.

Na online zoznamky si dajte pozor

V posledných rokoch narástol záujem o online zoznamovanie. Takáto forma nadväzovania vzťahov so prináša aj niekoľko rizík. Profily častokrát nezodpovedajú realite a ľudia môžu naraziť aj na podvodníkov.

Ak vám napíše americký neurochirurg či vojak zo Švédska, ktorý potrebuje požičať peniaze na cestu domov, majte sa na pozore. Zväčša ide o premyslené podvody, ktoré vás môžu stáť tisícky eur.

Zoznamovanie prostredníctvom osobných stretnutí je náročnejšie, no o to skutočnejšie. Ako sa však zoznámiť s novými ľuďmi, ak už máte vytvorené sociálne bubliny?

Odborníčka radí venovať sa rôznym aktivitám, pri ktorých sa ľahko zoznámite s novými ľuďmi. Tieto aktivity by vám mali byť blízke, aby ste vďaka nim spoznali podobne zmýšľajúcich ľudí. Podľa Šušorovej je však dôležité vychádzať zo zaužívaných koľají a kruhov. Iba tak do vášho života môžu vstúpiť nový ľudia.

Viac o zoznamovaní po 30-tke sa dozviete v Dámskom klube. Psychologička vám poradí, ako o novom vzťahu komunikovať s rodičmi či deťmi a dozviete sa aj to, na čo si dať pri výbere partnera či partnerky pozor.

Všetky odvysielané epizódy relácie Dámsky klub nájdete v našom online archíve zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia