Úvod Novinky Zaujímavosti
Je umelá inteligencia nebezpečná? Európska únia ju chce regulovať
Je umelá inteligencia nebezpečná? Európska únia ju chce regulovať

Je umelá inteligencia nebezpečná? Európska únia ju chce regulovať

Napíše za vás diplomovú prácu, vytvorí falošnú fotografiu. Umelá inteligencia prináša nové výzvy a nástrahy.

Umelá inteligencia či AI (artificial intelligence) prináša mnoho výhod, no v prípade nedostatočných regulácí môže ohroziť bezpečnosť bežných ľudí aj firiem.

Problematický je najmä zber informácii od nič netušiacich ľudí, ale aj vykrádanie autorského obsahu.

Kým v iných oblastiach sa podnikatelia reguláciám zo strany Európskej únie bránia, v oblasti AI je to presne naopak. Európska komisia je tak prvým spoločenstvom na svete, ktoré sa zaoberá jej reguláciou.

notebook

Europoslanci sa zhodujú, že správna regulácia pravidiel v oblasti jej používania je nevyhnutná. Vďaka jasnému a transparentnému nastaveniu pravidiel sa bude zvyšovať jej dôveryhodnosť aj bezpečnosť.

Aby ľudia boli informovaní a aby sa zvýšila ich dôvera voči týmto nástrojom, tak je dôležité, aby vedeli, kedy používajú služby umelej inteligencie,“ vysvetľuje princípy regulácie Ivan Štefanec, europoslanec za KDH.

Bude AI chatbot vytvárať nové hoaxy?

S AI chatbotom sa už stretlo množstvo z nás. Chatovací nástroj dokáže vygenerovať obrovské množstvo textu, ktorý vytvára z voľne dostupných informácií.

Okrem zmysluplného textu však tento nástroj dokáže na vyžiadanie používateľa vytvárať aj hoaxy či dezinformácie.

Produkty vytvorené umelou inteligenciou sú navyše na nerozoznanie od reality. AI tak otvára ďalší priestor na šírenie nebezpečných dezinformácií.

To môže byť veľmi nebezpečný nástroj na vytváranie takého obsahu, ktorý bude na mieru vytvorený pre nás. Bude vedieť využívať naše preferencie či emócie. Ten obsah bude schopný ovplyvňovať našu mienku, varuje Dominika Hajdu, analytička Globsecu.

Aj preto je podľa odborníkov dôležité čo najskôr vytvoriť súbor pravidiel a zákonov, ktoré umožnia bezpečné využívanie a zlepšovanie AI.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash a Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia