Úvod Novinky Zaujímavosti
Byt bez klímy? Tipy, ako ho schladiť a skvelý trik so žalúziami
Byt bez klímy? Tipy, ako ho schladiť a skvelý trik so žalúziami

Byt bez klímy? Tipy, ako ho schladiť a skvelý trik so žalúziami

Na čo okrem správneho vetrania či stravy by sme mali myslieť?

Máte radi leto, no extrémne horúčavy vám nerobia dobre? Prečítajte si niekoľko tipov, ako sa schladiť v byte či dome, ktorý nemá namontovanú klimatizáciu.

Studená voda

Napustite ju do umývadiel, vaní či lavórov. Tie môžete rozmiestniť po byte a keď pôjdu teploty hore, začne sa postupne odparovať. Ak máte pocit, že voda nie je dostatočne osviežujúca, nasypte do nej kocky ľadu. Chladenie tým znásobíte.

Správne vetranie

Vetrajte predovšetkým ráno, kým ešte nie je tak horúco. Nikdy nenechávajte pootvorené okno počas dňa, pretože tak sa horúci vzduch dostane dnu a vzduch bude nedýchateľný.

Ak máte na oknách žalúzie, otočte ich tak, aby ste cez priezor videli smerom dole. Takto lepšie odrazia horúčavu. Na noc žalúzie vytiahnite úplne, aby zbytočne nezohrievali byt.

Leto doma bez klímy

Ventilátor úplne účinný nie je. Len rozfukáva horúci vzduch všade navôkol. Zdroj foto: Shutterstock

Upratovanie

Zbavte sa (odložte) čokoľvek, čo má vysoký vlas, vrátane kobercov. Na leto dajte z bytu preč aj hrubšie deky či uteráky, ale aj plyšové hračky, ktoré zbytočne zadržiavajú horúčavu.

Elektronika

Všetky spotrebiče odpojte z prúdu. Najmä také, ktoré práve nepoužívate, alebo vtedy, keď z bytu na nejaký čas odchádzate. Šetrite tiež svetlom a namiesto klasických žiaroviek používajte úsporné žiarivky.

Čo s varením?

Čo najmenej používajte rúru, ktorá aj po vypnutí ešte nejaký čas produkuje ďalšie teplo. Preto je ideálne konzumovať ľahšie jedlá – čo najmenej tepelne upravené, hoci teplá (nie horúca) polievka dokáže vyrovnať telesnú teplotu.

Vyvarujte sa čili, kurkume, kari, medu, ale aj škorici. To všetko náš organizmus len zohrieva. Ideálna je ľahko stráviteľná zelenina - uhorka, cuketa alebo červený melón.

Sprchovanie či kúpeľ

Čím chladnejšia sprcha, tým viac sa budete potiť. Odborníci radia sprchovať sa vo vlažnej, možno jemne teplej sprche, ktorá osvieži a tiež vyrovná telesnú teplotu.

Pozor na ľadové nápoje

Nepomáhajú! Nie tak, ako by sme si predstavovali. Len navodzujú dojem, že nám je chladnejšie a ešte nimi aj riskujeme bolesti hrdla či žalúdka.

Najideálnejšie sú nápoje bez cukru izbovej teploty, okrem vody to môžu byť aj bylinkové čaje.

25 50 75 90
Zdroj: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia