Úvod Novinky Zaujímavosti
Lovecký Mesiac pripraví na výročie republiky obrovské vesmírne divadlo
Lovecký Mesiac pripraví na výročie republiky obrovské vesmírne divadlo

Lovecký Mesiac pripraví na výročie republiky obrovské vesmírne divadlo

Nachystajte si doma ďalekohľady, alebo majte aspoň čisté okno.

Podľa Farmárskeho almanachu, ktorý predpovedá počasie na základe astronomických a matematických výpočtov od roku 1818, nás čaká na konci októbra spln zvaný Lovecký Mesiac.

Úrodný už bol, prichádza lovecký

Mesiac-modrý-TASR

Nasleduje po Úrodnom Mesiaci, teda po predchádzajúcom splne, ktorý bol 29. septembra a je to spln, ktorý nastane najbližšie jesennej rovnodennosti a je spojený so zberom úrody.

Ten ďalší spln sa volá Lovecký Mesiac preto, lebo poľovníci ľahšie získajú svoje úlovky, keď sú už polia pusté a tento rok vychádza na sobotu 28. októbra o 22:24 h.

Z 28. na 29. októbra teda na výročie vzniku prvej Československej republiky z roku 1918 nás však podľa stránky www.imeteo.sk čaká okrem splnu nazvaného Lovecký Mesiac aj čiastočné zatmenie nášho súputníka Zeme:

„Keď hovoríme o čiastočnom zatmení Mesiaca, myslíme tým situáciu, keď Zem vstúpi medzi Slnko a Mesiac tak, že len časť Mesiaca je zakrytá zemským tieňom. Na rozdiel od úplného zatmenia nie je celý povrch Mesiaca zatienený a len 6 percent povrchu Mesiaca bude počas najväčšieho zatmenia pokrytý tieňom.“

Pozrite sa cez okno

fázy-Michal-Svítok-TASR

Vesmírny astronomický úkaz začne 28. októbra po 20 h, kedy od 21:35 h budeme môcť zatmenie Mesiaca vidieť už voľným okom.

Podľa Slovenského zväzu astronómov, ktorý vydal stanovisko k úkazu pre TASR, bude vesmírne divadlo dobre viditeľné:

„Čiastočné zatmenie bude dobre viditeľné aj bez ďalekohľadu, no ak použijeme triéder alebo aspoň malý ďalekohľad, budeme nadšení. V ďalekohľade si všimneme, že aj časť Mesiaca ponorená do tieňa nie je úplne tmavá, bude červenohnedá, keďže v dôsledku lomu svetla v zemskej atmosfére sa časť slnečného svetla dostáva aj do úplného tieňa Zeme.“

Vrchol čiastočného zatmenia nastane po 22:14 h, kedy má dôjsť k maximálnemu prekrytiu povrchu Mesiaca a zároveň o desať minút dôjde k úplnému splnu Mesiaca, ktorý sa volá Lovecký Mesiac.

Tento úkaz bude možné pozorovať z celej Európy, Ázie, Austrálie, Afriky, ba aj z častí Severnej a Južnej Ameriky.

Nenechajte si zatmenie Mesiaca ujsť ani vy, ak na oblohe nebudú mraky, stačí vám vyjsť von, alebo mať doma aspoň umyté okno.

Úplné zatmenie Mesiaca uvidíme najbližšie 7. septembra 2025.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia