Úvod Novinky Zaujímavosti
Páčia sa vám betlehemy? Príďte a uvidíte aj také, aké ste ešte nevideli
Páčia sa vám betlehemy? Príďte a uvidíte aj také, aké ste ešte nevideli

Páčia sa vám betlehemy? Príďte a uvidíte aj také, aké ste ešte nevideli

Viete čo všetko o betlehemoch zistili vedecké výskumy?

Výstavou V meste Betleme..., ktorú Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici sprístupní v Thurzovom dome 9. novembra o 16.00 h, sa uzatvára dlhodobá vedecko-výskumná úloha betlehemov v zbierkach SSM.

Cesta za poznaním

betlehem.jpg

Ide o autorskú výstavu kurátoriek múzea Jany Koltonovej a Vladimíry Luptákovej a návštevníci sa o tradícii a histórii betlehemov na Slovensku dozvedia viac aj prostredníctvom rôznych podujatí.

Manažérka SSM Dana Kurtíková informovala:

„Vďaka bohatej ponuke plánovaných komentovaných prehliadok či množstva výchovno-vzdelávacích programov spĺňa všetky predpoklady na to, aby cestu za poznaním našli do SSM materské, základné a stredné školy.“

Návštevníci sa dozvedia aj to, že tradícia vianočných betlehemov sa rozšírila vďaka sv. Františkovi z Assisi, ktorý na Štedrý deň v roku 1223 pripravil v jaskyni v talianskom Grecciu namiesto oltára jasle, do ktorých uložil živé dieťa.

Podľa etnologičky SSM Jany Koltonovej:

„Betlehemy a betlehemské hry zobrazujú biblický príbeh o narodení Ježiša Krista a sú symbolom Vianoc. Ich výroba bola pre mnohých ľudí celoživotnou záľubou. Ľudové majstrovstvo sa vo svojej bohatej rozmanitosti dostávalo v posledných rokoch 18. storočia a plne sa rozvinulo na prelome 19. a 20. storočia. Pretrváva i v 21. storočí a v našom regióne sa stalo neoddeliteľnou súčasťou ľudového výtvarného prejavu.“

Betlehemy z rôznych materiálov


V zbierkach SSM sa nachádza 21 betlehemov z rôznych materiálov. Svoje miesto na výstave majú aj tie unikátne, ku ktorým patrí jeden z najstarších „tajovských“ betlehemov zakúpený do múzea v roku 1909.

Výstava potrvá do 4. februára 2024 a pre návštevníkov bude v decembri pripravený aj predajný katalóg s názvom Betlehemy v zbierkach SSM.

Po jej ukončení niektoré betlehemy súčasných výrobcov uvoľnia na predaj.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia