Úvod Novinky Zaujímavosti
Závislosti, ktoré vás šokujú: Záhadné svety xylofágie, tanorexie a trichotilománie
Závislosti, ktoré vás šokujú: Záhadné svety xylofágie, tanorexie a trichotilománie

Závislosti, ktoré vás šokujú: Záhadné svety xylofágie, tanorexie a trichotilománie

Závislosť si človek dokáže vybudovať takmer na všetkom, čo mu prináša príjemné pocity alebo pôžitok.

Túžba po pôžitku sa však mnohokrát zmení na náročný boj, v ktorom sa závislosť stáva tvrdým súperom. Existujú závislosti, ktoré by sa dali nazvať spoločensky akceptovateľné. V iných prípadoch však môžu u ľudí vzbudzovať nepochopenie, údiv, či dokonca výsmech. Najmä, ak ide o naozaj atypické druhy závislostí, s ktorými sa ľudia bežne nestretávajú.

Počuli ste už o xylofágii, tanorexii, či trichotilománii? Ak sledujete Dámsky klub, možno ste zachytili dokrútku, v ktorej sme predstavili tieto tri netradičné závislosti.

solarium

Xylofágia

Týmto termínom sa označuje závislosť na pojedaní papiera. Mohlo by sa zdať, že ide o zriedkavú a bizarnú záležitosť. Ukazuje sa však, že ňou trpí pomerne veľký počet ľudí.

Chuť na toaletný papier je pre nich neodolateľná a niektorí ho dokonca prirovnávajú k cukrovej vate alebo sendviču. Mnohí ľudia inklinujú k určitej značke a majú svoje preferencie aj v množstve papierových vrstiev. Niektorí priznávajú, že uprednostňujú jednovrstvový a iní zase dvojvrstvový.

Tanorexia

Ďalší málo známy pojem, pod ktorým sa skrýva závislosť na soláriu sa nazýva tanorexia. Niekedy sa označuje za bronzomániu alebo tanoholizmus.

Ide o rastúcu túžbu po hnedej pokožke a opaľovaní. Tanorektik trpí pocitom, že nikdy nie je dostatočne opálený a tento pocit ho ženie k častejšiemu vyhľadávaniu solárií. Túžba môže prerásť až do úzkosti, či podráždenosti.

Trichotilománia

Niekto ju označuje ako závislosť, ide však o duševné ochorenie, ktoré sa prejavuje nutkaním vytrhávať si vlasy alebo ochlpenie na tele. Tejto potrebe predchádzajú pocity napätia, ktoré sa vytrhávaním uvoľnujú. Pacienti s trichotilomániou sa často vyrovnávajú aj s inými poruchami, ako je napríklad depresia.

Typickým sprievodným príznakom je chýbajúca vlasová pokrývka alebo časti tela bez ochlpenia. Trichotilomaniak teda navyše trpí neestitickým vzhľadom, ktorý mu môže spôsobovať ďalšie nepríjemné pocity v spoločenskom styku.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia