Úvod Novinky Zaujímavosti
Kardiológ a psychologička radia, ako prežiť Vianoce bez stresu
Kardiológ a psychologička radia, ako prežiť Vianoce bez stresu

Kardiológ a psychologička radia, ako prežiť Vianoce bez stresu

Vychutnajte si pokojné sviatky bez zbytočného stresu.

„Podľa zahraničných prieskumov sú Vianoce považované za šiestu najstresujúcejšiu životnú udalosť,“ uviedla pre Rádio Regina Západ psychologička Linnet Michaličková.

Podľa nej je vhodné zamerať sa na to dobré a príjemné, čo nám sviatky prinášajú.

Vianoce.png

Dodáva, že brániť sa netreba ani negatívnym pocitom a emóciám ako je stres či napätie. Hoci sú sviatky často vykresľované ako harmonické a krásne obdobie, nemusí to tak vždy byť. A to je celkom v poriadku.

„Už samotné hovorenie o pocitoch prináša úľavu a upokojenie. Ak práve teraz nemáte nikoho, komu by ste sa mohli alebo chceli zdôveriť, môžete si svoje pocity písať do denníka,“ odporučila psychologička jednu z terapeutických techník.

Keď začne byť dusno, nadýchnite sa čerstvého vzduchu

Základným predpokladom pohodových sviatkov je podľa kardiológa Róberta Hatalu aj pohyb. Či už sa vyberiete na prechádzku, zájdete na plaváreň alebo niekoľkokrát vybehnete hore schodmi, vaše telo sa vám poďakuje.

„Pohyb nám pridáva roky k životu, ale zároveň aj život k rokom,“ trefne poznamenal Róbert Hatala.

Ultrabeh.png

Podľa odborníka je dôležité s pohybom neprestávať ani keď nám začnú pribúdať roky. „Tá fyzická aktivita, ktorá najviac zaváži pre dlhovekosť, je tá, ktorú robíme po 45. roku,“ vysvetlil.

Zabehať si môžete aj vo chvíli, keď za sviatočným stolom začne byť dusno. Ideálne však bude, ak sa spúšťačom hádok radšej vyhnete.

„Pokiaľ je to možné, uprednostnite rozhovory, ktoré sú komfortné pre všetkých. Radšej sa nepúšťajte do tém, ktoré neviete dlhodobo vyriešiť. V tom vám ani čaro Vianoc nepomôže,“ poradila psychologička.

V prípade, že sa vás náhodou niekto dotkne, radšej sa dvakrát zhlboka nadýchnite. Podľa psychologičky by ste až potom mali pokojným tónom vysvetliť, že sa vás táto poznámka dotkla, alebo sa danej téme nechcete venovať.

Róbert Hatala dodáva, že na sviatky by sa ľudia mali začať pripravovať v dostatočnom predstihu. Nemusíte sa však náhliť ani stresovať.

Postačí, ak začnete včas oddychovať a naladíte sa na sviatočnú pohodu.

„Treba sa nastaviť do toho vianočného módu a nepodľahnúť návnadám moderného sveta. Vianoce by nemali byť o zúrivom nakupovaní, ale mali by byť obdobím duševného relaxu,“ uzavrel kardiológ.

25 50 75 90
FOTO: Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia