Úvod Novinky Zaujímavosti
Pozrite si prehľad neuveriteľných slovenských rekordov tohto roka
Pozrite si prehľad neuveriteľných slovenských rekordov tohto roka

Pozrite si prehľad neuveriteľných slovenských rekordov tohto roka

Zapísali ich do Knihy slovenských rekordov.

Výberový prehľad rekordov, ktoré boli v roku 2023 zapísané do Knihy slovenských rekordov, je skutočne veľmi pestrý a priam šokujúci.

Krňačky, plank a modré mašle


Najväčšie krňačky na svete možno nájsť pod Chopkom v Krupovej, čo dokázali 3. marca.

Až 60 ľudí sa zmestí do najväčších krňačiek na svete, ktoré sa pýšia dĺžkou 6,28 metra a šírkou 2,42 metra. Tvorcom i darcom tohto netradičného dopravného prostriedku je Švajčiar Fritz Dönni. Krňačky si možno obzrieť v regióne Horehronie, pod Chopkom v Krupovej.


Športovkyňa Alexandra Habartová predviedla v planku nezlomnú výdrž a postarala sa o rekord 17. marca.

Plank je cvik pri ktorom má človek predlaktie položené na zemi, telo je rovnobežné so zemou a nohy sú vystreté. Udržanie stabilnej pozície na niekoľko sekúnd či dokonca minút je preto obrovskou výzvou.

Obdivuhodnú výdrž preukázala Alexandra Habartová, ktorej sa podarilo zlomiť slovenský rekord o 13 minút a 10 sekúnd. Vylepšila ho na hodnotu 18 minút a 11 sekúnd.

V Materskej škole na Iľjušinovej ulici v Bratislave prekonali vlastný rekord 17. apríla. Na plot materskej školy Iľjušinova v Bratislave priviazali pedagógovia, deti a ich rodičia na znak úcty a spolupatričnosti k osobám s autizmom 2116 kusov modrých mašlí.

Oproti minulému roku je to o 1434 kusov viac, škôlke sa tak podarilo prekonať vlastný rekord.

Hasiči a múzeum poistenia


Hasiči vytvorili v Šamoríne unikátnu fontánu 17. júna. Organizátorom z Dobrovoľného hasičského zboru Šamorín sa podarilo vytvoriť nový slovenský rekord.

Postarali sa totiž o najväčšiu hasičskú fontánu. Pomohlo im k tomu 75 požiarnych prúdnic, ktoré vytvorili úžasný vizuálny zážitok.

Virtuálne múzeum poistenia má sídlo vo Svidníku od 27. augusta. Historické artefakty z poisťovní pôsobiacich na našom území od 19. storočia až po súčasnosť možno vyhľadať v rámci virtuálneho múzea poistenia so sídlom v meste Svidník.

Návštevníkom je k dispozícii množstvo poistných zmlúv a tlačív, reklamných letákov, predmetov dennej potreby v poisťovni, písacích a počítacích strojov, telefónov, smaltovaných tabuliek či oblečenia.

Len samotných zmlúv tu je archivovaných 716 kusov. Tento údaj si vyslúžil zápis do knihy slovenských rekordov.

Svetový výkon Matúša Foltána a pamätník zbraní

Matúš-Foltán-Radovan-Stoklasa-TASR.jpg

Neskutočný výkon podal športový parašutista Matúš Foltán, ktorý zoskočil padákom z lietadla počas dňa 86-krát 31. augusta.

Počas 11 hodín zoskočil Matúš Foltán z lietadla až 86-krát. Odvážlivcovi na letisku v Prievidzi asistoval tím ľudí pozostávajúci z troch pilotov, štyroch baličov padákov a ďalších piatich ľudí, ktorí sa starali o jeho bezpečnosť a zdravotný stav. K dispozícii mal lietadlá Cessna 206 a Cessna 172.

Najvyšší pamätník zo strelných zbraní je v Kružlovej od 3. novembra. Prírodné vojenské múzeum zriadené v obci Kružlová na severovýchode Slovenska je známe vďaka viacerým unikátnym monumentom.

Do knihy slovenských rekordov sa toto miesto v minulosti zapísalo vďaka najväčšiemu vertikálnemu nápisu, ktorý sa nachádza v exteriéri, či najvyššej rozhľadni v tvare náboja.

O rekord sa postaral aj pamätník, do ktorého je vytesané slovo mier a to v preklade do 44 svetových jazykov.

Najaktuálnejším rekordom je najvyšší pamätník zo strelných zbraní, ktorý má výšku 4,17 metra. Je vytvorený z makiet vojenských pušiek VZ 24-ČS, Mauser-D a Mosin-RU použitých počas 2. svetovej vojny.

Stromček z kníh a štvorlístky

Vianočný stromček zdobený knihami sa zapísal medzi slovenské rekordy_TASR.jpg

Rekordný vianočný rozprávkový stromček zdobia rozprávkové knihy od 6. decembra.

Vianočný stromček ozdobený 170 rozprávkovými knihami možno v súčasnosti vidieť v interiéri Bratislavského hradu.

Jeho výška dosahuje 480 centimetrov a na spomenutom mieste zostane do 8. januára. Následne knihy poputujú na detské oddelenia v rámci nemocničných čakární.

Symboly šťastia nazhromaždené v počte 25.000 kusov od 11. decembra.

Unikátnou zbierkou ďatelinových štvorlístkov sa pýši domácnosť pani Dany Hájekovej z Bratislavy.

Množstvo nazbieraných symbolov šťastia každým rokom zvyšuje a momentálne sa jej podarilo nazhromaždiť až 25.000 kusov štvorlístkov.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, slovenskerekordy.sk, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia