Kačacie prsia s pyré

Kačacie prsia s pyré

Kačacie prsia so zemiakovo-horčicovým pyré, mrkvičkami a pomarančovou omáčkou

Ingrediencie

  • 1,5 kg kačacích pŕs
  • 30 g tymiánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400 g baby mrkvy
  • 1 kg zemiakov
  • 150 g masla
  • 200 ml sladkej smotany
  • 300 g soli
  • čierne korenie
  • 200 ml oleja
  • 50 g hrubozrnnej dijonskej horčice
  • 1 l pomarančového džúsu
  • mix mikrobyliniek
  • 200 g bruselského kelu
  • 200 ml bieleho vína
  • 100 g cibule
  • nové korenie
  • bobkový list
  • 30 g kryštálového cukru

Postup

  1. Bruselský kel rozkrojíme na polovice. Zemiaky vložíme na plech vysypaný soľou a pečieme v rúre predhriatej na teplote 195 stupňov asi 25 minút.
  2. Baby mrkvu a očistený prekrojený kel vložíme do hrnca s pol litrom pomarančového džúsu s kryštálovým cukrom a pomaly varíme domäkka.
  3. Na kačacích prsiach narežeme kožu a odstránime spodnú časť.
  4. Do malého hrnca dáme ½ litra pomarančového džúsu, biele víno, cibuľu, koreniny a necháme redukovať.
  5. Upečené zemiaky si pomocou utierky a lyžice vydlabeme a prepasírujeme.
  6. Do menšieho hrnca dáme šupy zo zemiakov a spolu so smotanou a maslom necháme variť asi 5 až 10 minút.
  7. Postupne pridávame prepasírované zemiaky, je dôležité sledovať hustotu pyré. Všetko spolu vyšlaháme mixérom s metličkou do hladka.
  8. Nakoniec ešte pridáme horčicu a dochutíme soľou.
  9. Baby mrkvičky a kel vyberieme z hrnca a necháme odstáť na papieri.
  10. Kačacie prsia dáme na vopred rozpálenú panvicu bez tuku a dôkladne opečieme. Je dôležité opiecť najmä stranu s kožou.
  11. Na prsia pridáme tymián, cesnak a po opečení vložíme do rúry predhriatej na 140 stupňov Celzia. Podľa toho, aké hrubé sú kačacie prsia, pečieme asi 12 minút.
  12. Malý hrniec s redukovaným pomarančovým džúsom, vínom a cibuľkou odstavíme, pridáme maslo, ponorným mixérom zmixujeme do hladkej omáčky a na záver dochutíme horčicou.
  13. Na panvici, na ktorej sme predtým restovali kačacie prsia, orestujeme mrkvičky a kel s maslom.
  14. Upečené kačacie prsia necháme jemne vychladnúť a môžeme podávať.