Rizoto s medvedím cesnakom, kuracím mäsom a tekvicovými semienkami

Rizoto s medvedím cesnakom, kuracím mäsom a tekvicovými semienkami

Rizoto s medvedím cesnakom, kuracím mäsom a tekvicovými semienkami

Ingrediencie

  • 200 g ryže arborio
  • 250 ml bieleho vína
  • 2 šalotky
  • 40 g tymianu
  • 200 ml olivového oleja
  • ½ KL kryštálového cukru
  • 1 KL soli
  • 150 g medvedieho cesnaku
  • 100 g parmezánu
  • 65 g kešu orechov
  • 30 g tekvicových semienok
  • 100 g petržlenovej vňate
  • 200 g kuracích pŕs
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • biele korenie
  • voda alebo vývar

Postup

  1. Jeden a pol šalotky očistíme, nakrájame na jemno a orestujeme na olivovom oleji. Potom pridáme ryžu a spolu ešte zarestujeme, dochutíme soľou, pridáme vetvičky tymianu, podlejeme vodou alebo vývarom a za stáleho miešania varíme asi 15-20 minút. Keď začne ryža hustnúť, vyberieme tymian a odstavíme ju, aby sme zastavili proces varenia. Potom ryžu preložíme na plech, roztiahneme a vložíme ju do chladničky poriadne vychladnúť.
  2. Do mixéra dáme olivový olej, cesnak, kešu orechy, soľ, citrónovú šťavu, lístky z petržlenovej vňate, medvedí cesnak bez stopiek a rozmixujeme na hladkú zmes, ešte raz podľa svojej chuti dochutíme a odložíme.
  3. Kuracie prsia nakrájame pozdĺžne na tenké pásiky a na panvici s 20 g masla ich pomaly oestujeme, osolíme, okoreníme.
  4. Na suchej panvici orestujeme tekvicové semienka, pomaly pridáme trochu cukru na skaramelizovanie a na záver osolíme.
  5. V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú zvyšnú polovicu šalotky, pridáme vychladnutú ryžu a podlejeme vodou, všetko premiešame a povaríme, pokým sa zmes prehreje. Potom do nej vmiešame pripravené pesto z medvedieho cesnaku a na záver parmezán, soľ, kôru z ¼ citróna a asi 30 g masla, aby malo rizoto jemnú ale nie hustú konzistenciu.