Údený sumec so zelerom, jablkami, bylinkami a toastom

Údený sumec so zelerom, jablkami, bylinkami a toastom

Údený sumec so zelerom, jablkami, bylinkami a toastom

Ingrediencie

  • 150 g údeného sumca
  • 1 šalotka
  • 4 toasty alebo briošky
  • 1 jablko
  • 250 g zeleru
  • 250 ml jablkovej šťavy
  • 3 žĺtky
  • 2 ČL dijonskej horčice
  • 220 ml slnečnicového oleja
  • 220 ml olivového oleja
  • 1 citrón
  • 10 g čerstvého estragónu
  • 50 g masla
  • bylinky (podľa chuti)
  • kryštálový cukor
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  1. Údeného sumca nakrájame na malé kocky a vložíme do misky.
  2. Šalotku očistíme, najemno nakrájame, čerstvý estragón tiež nasekáme najemno a obe pridáme do misky s rybou.
  3. Jablko a zeler očistíme, nakrájame na malé kocky a v malom hrnci varíme v jablkovej šťave s cukrom asi 15 minút.
  4. Žĺtky vložíme do robota, pridáme horčicu a na malej rýchlosti miešame. Keď sa zmes spojí, pomaly prilievame olej a keď začne hustnúť, zvýšime rýchlosť a dobre premiešame.
  5. Majonézu dochutíme soľou a korením a v malej miske uložíme do chladničky.
  6. Jablká a zeler scedíme a necháme vychladnúť.
  7. Toasty opečieme na pomaly rozpálenej panvici s papierom na pečenie a s maslom z obidvoch strán do zlatista a vyberieme na papier.
  8. Do pripravenej misky s rybou pridáme domácu majonézu, dôkladne všetko premiešame, dochutíme šťavou z citróna, soľou, korením a na vyváženie chuti môžeme pridať trošku cukru.
  9. Servírujeme opečené toasty s rybacou zmesou, marinovanými jablkami a zelerom, dozdobené bylinkami.