Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s kôprom

Zemiaková polievka z pečených zemiakov, so šampiňónmi, slaninou a kôprom

Ingrediencie

  • 1,2 kg zemiakov
  • 300 g baby zemiakov
  • 150 g šalotky
  • 50 g cesnaku
  • ½ l mlieka
  • 150 g masla
  • ½ l smotany
  • 1/2 ČL bieleho korenia
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • 200 g syru s modrou plesňou
  • 150 g slaniny
  • 30 g kôpru
  • 250 g šampiňónov
  • 500 g soli
  • 100 ml oleja

Postup

  1. Na zemiakovú polievku potrebujeme dva druhy zemiakov - baby zemiaky a polopevné zemiaky typu B.
  2. Na plech na pečenie vysypeme asi 300 g soli, poukladáme naň zemiaky typu B a dáme piecť do rúry predhriatej na 195 stupňov Celzia. Pečieme približne 25 minút.
  3. Kým sa tieto zemiaky pečú, neošúpané baby zemiaky vložíme do malého hrnca s posolenou vodou a varíme asi 15 až 20 minút.
  4. Očistenú šalotku a cesnak nakrájame na menšie kúsky. Pár lupeňov šalotky si necháme na ozdobenie.
  5. Na kocky nakrájanú slaninu orestujeme v rozohriatom hrnci a vyberieme na papier.
  6. Do hrnca pridáme šalotku, cesnak a dôkladne orestujeme aj tie. Potom pridáme na polovice nakrájané šampiňóny, ktoré netreba šúpať, stačí ich iba umyť, aby sa zachovala chuť.
  7. Šampiňóny so šalotkou posolíme, okoreníme a podlejeme vývarom alebo vodou. Môžeme použiť aj vodu z baby zemiakov, ktoré sme precedili a nechali vychladnúť.
  8. Zemiaky, ktoré sa medzitým upiekli, vyberieme z rúry, pomocou utierky a lyžice ich vydlabeme a vložíme do väčšieho hrnca. Snažíme sa zachovať šupky zo zemiakov, ktoré budeme ešte potrebovať.
  9. Smotanu s maslom a mliekom chvíľu varíme v menšom hrnci, pridáme soľ a zlejeme do väčšieho hrnca, do ktorého sme si predtým dali vydlabané zemiaky z rúry.
  10. Varíme asi 5 až 10 minút, pridáme kôpor a všetko dôkladne rozmixujeme.
  11. Polievku pred servírovaním precedíme a ochutíme soľou a korením. Do stredu taniera naukladáme baby zemiaky, syr s modrou plesňou, orestovanú slaninku, odložené lupene šalotky, kôpor a precedenú nalejeme dookola.