Čo by bolo, keby...?

Relácie sú určené deťom, ale aj dospelým poslucháčom, ktorým zvedavosť nie je cudzia.
Program sa venuje témam z oblasti histórie, biológie, kultúry, spoločnosti alebo iným fenoménom, o ktorých sa oplatí hovoriť.
Rozhovory s odborníkmi na danú oblasť dopĺňajú rozhovory s deťmi, otázky detí, ankety, ukážky z literatúry alebo z rozhlasového archívu.

Vysiela sa: nedeľa 17:05-18:00 a strieda sa s reláciou "Na vlastné nohy".
Popis epizódy
Pri pohľade zhora pripomínajú dvere uzatvárajúce hrtan. Keď nimi prechádza vzduch, rýchlo sa otvárajú a zatvárajú. Reč je o hlasivkách a tónoch, ktoré vyludzujú. Sú dôležité nielen pre ľudskú reč, ale aj pre spev, ktorý nás bude tentoraz najviac zaujímať.Spev je totiž dar, ktorý nepatrí len profesionálnym spevákom. Okrem toho, že robí svet krajším a dáva zážitok obecenstvu, pomáha nám prejaviť svoje vnútro a keď je nám ťažko, pôsobí ako liek. Nielen o tejto dôležitej stránke spevu sa porozprávame s hlasovou pedagogičkou Janou Daňovou.Prijmite pozvanie na malú ukážku jej speváckej hodiny. Názorne nám predvedie prácu s dychom, rytmom, vysvetlí čo je frázovanie a prečo je dôležitá hlasová rozcvička. A tiež sa dozviete, ako vyzerá spev zvieracej ríše, a aké čudesné zvuky vie vylúdiť ľudský hlas. A bude aj rozprávka. To všetko v relácii, ktorá sa bude pýtať: Čo by bolo, keby... nám do spevu nebolo? Sprevádzať vás bude Lucia Šaráková.