Čo by bolo, keby...?

Relácie sú určené deťom, ale aj dospelým poslucháčom, ktorým zvedavosť nie je cudzia.
Program sa venuje témam z oblasti histórie, biológie, kultúry, spoločnosti alebo iným fenoménom, o ktorých sa oplatí hovoriť.
Rozhovory s odborníkmi na danú oblasť dopĺňajú rozhovory s deťmi, otázky detí, ankety, ukážky z literatúry alebo z rozhlasového archívu.

Vysiela sa: nedeľa 17:05-18:00 a strieda sa s reláciou "Na vlastné nohy".
Popis epizódy
Čo by bolo, keby jar rozprávala zvieracou rečou? To sa bude v najnovšej časti relácie pre celú rodinu pýtať Lucia Šaráková. Vydá sa za hlasmi zvieracích mláďat, ktoré nám hlučne dávajú vedieť, že príroda sa zobúdza zo zimného spánku. Pozrieme sa, ako prebiehala záchrana žabiek, ktoré tiahli k jazeru, aby tam nakládli vajíčka a tiež sa vyberieme do lesa za zvukmi vtáčích spevavcov, ktoré si práve robia hniezda. Naučíme sa spoznávať ich hlasy a povieme si, ako sa zachovať keď nájdeme vtáčatko vypadnuté z hniezda. Čo myslíte, môžeme zdvihnúť netopiera zo zeme holou rukou? Alebo pohladkať malú srnku učupenú v poli? Treba vyháňať sokola, ktorý hniezdi v muškátoch na našom balkóne? A prečo radšej v lese držať svojho psíka na vôdzke? O tom všetkom a mnohom inom sa budeme rozprávať s prírodovedcami Romanom a Blankou Lehotskými a lesným pedagógom Michalom Nogom.