Hudba o piatej

Reláciu Hudba o piatej tvoria štyria redaktori, každý sa vo svojej časti venuje inému žánru. V nedeľu podvečer si môžete vypočuť vždy jeden z dielov:
Hudba o piatej – Zvuky a vlny
Nechajte sa unášať na vlnách ambientnej, atmosférickej a meditatívnej hudby, ktorá vám spríjemní nedeľný podvečer. Pohľad na súčasnú tvorbu svetových i slovenských experimentátorov pripravuje Juraj Jori Polgáry.
Hudba o piatej - Gospel
Exkurz do histórie aj najnovších nahrávok prevažne amerických gospelových hudobníkov, skupín a spoločenstiev s Jozefom Brisudom.
Hudba o piatej – spievajúci básnici
Básnik vidí to, čo iní nie. To zhmotnené, uchopiteľné zmyslami, no i to jemnohmotné, čo iní nevidia. To, čo sa odohráva medzi riadkami reality, neraz v intimite jeho „mikrovesmíru“. Vidí, a v roli „pozorovateľa“ nám o obrazoch rozpráva. Na vyhliadku spievajúcich básnikov vás pozýva Ivan Had Weiss.
Hudba o piatej – artrock
Relácia o progresívnom a umeleckom rocku. V 60-tych a 70-tych rokoch 20. storočia tento žáner tvoril významnú protiváhu k strednoprúdovej populárnej hudbe. Kombinuje prvky klasickej, etnickej či džezovej hudby a na svete azda neexistuje rocková skupina, ktorá by sa aspoň okrajovo nedotkla tohto žánru. Zasvätené komentáre o tejto scéne si môžete vypočuť raz mesačne s redaktorom Jánom Dúbravským.

Vysiela sa: nedeľa 17:00-18:00.
Popis epizódy
Artrock sa vráti k samotným začiatkom tohto druhu rockovej hudby. Zaznejú ukážky zo zásadných či prelomových albumov ako Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band od Beatles, Fragile od Yes či skladba She Said She Was a Dancer z albumu Crest of the Knave, za ktorý skupina Jetro Tull získala "omylom" Grammy namiesto skupiny Metallica.