Musica slovaca

Musica slovaca – koncertný program zostavený z diel pôvodnej slovenskej tvorby. Rádio Devín je jediným systematickým zdrojom informácií tohto druhu na Slovensku. Redaktori: Ján Dúbravský, Kristína Guničová, Mária Gavalová, Ján Klíma, Peter Markovský.
Vysiela sa: v utorok a štvrtok 23:00-23:58.
Cez víkend nájdete reláciu v programe pod názvom „Musica slovaca sobota“ a „Musica slovaca nedeľa“ a vysielacie časy sú: sobota 23:00-23:58 a nedeľa 23:30-23:58.
Popis epizódy
František Babušek (5. 11. 1905 Bratislava – 13. 10. 1954 Bratislava) "Babuškov skladateľský vývoj bol veľmi pomalý a nesystematický. Ako skladateľ-dirigent reflektoval skôr denné potreby rozhlasového vysielania ako vedomý tvorivý proces, a tak aj jeho rané diela (Serenáda; Svadobná polonéza pre orchester; Radostná nálada. Scherzo pre orchester) rešpektujú skôr potreby úžitkovosti rozhlasových programov ako vedomú tvorivú sebarealizáciu. Až absolventskou prácou (Passacaglia pre organ a orchester) naznačil Babušek svoje vyššie skladateľské ambície, ktoré vyústili do Klavírneho koncertu d mol z roku 1950 (premiérovaný M. Karinom) a kantáty Pieseň života. K najvydarenejším Babuškovým skladbám patrí Prelúdium pre sláčikové nástroje (uvádzané v SF aj V. Talichom), ktoré vzniklo prepracovaním pôvodnej Predohry in D." Program: Prelúdium pre sláčikový orchester; Koncert pre klavír a orchester d mol, Opus 25 ; Slovenská rapsódia; Pripravil redaktor Peter Dan Ferenčík