Úvod Novinky Šport
Zomrel legendárny futbalista Pelé, futbalový svet reaguje
Zomrel legendárny futbalista Pelé, futbalový svet reaguje

Zomrel legendárny futbalista Pelé, futbalový svet reaguje

Futbalová legenda zomrela vo veku 82 rokov.

Edson Arantes do Nascimento, známy ako Pelé, sa narodil 23. októbra 1940. Vo veku 16 rokov, 8 mesiacov a 14 dní debutal v brazílskom národnom tíme.

S Brazíliou získal tri tituly majstra sveta (1958, 1962 a 1970). Za reprezentáciu odohral 92 zápasov a strelil 77 gólov.

Jeden z najlepších futbalistov histórie hral na klubovej úrovni za Santos a New York Cosmos. Za celú kariéru strelil 1 283 gólov.

Futbalovú legendu trápila zákerná choroba

Edson Arantes do Nascimento, majster sveta z rokov 1958, 1962 a 1970, podľahol ťažkej chorobe. Od roku 2021 podstupoval liečbu rakoviny hrubého čreva.

V uplynulých dňoch sa Pelého stav zhoršil, lekári v nemocnici Alberta Einsteina nedávno informovali, že Brazílčan je pod zvýšenou starostlivosťou, ktorá súvisí s dysfunkciou obličiek a srdca.

Výstava venované Pelému.jpg

Pelého hospitalizovali už pred mesiacom po tom, ako mu diagnostikovali aj infekciu dýchacích ciest.

Jeden z najlepších futbalistov histórie sa už dlhšie trápil so zdravotnými problémami. Pred rokom ho začali liečiť na rakovinu hrubého čreva, v septembri 2021 podstúpil operáciu a následne začal s chemoterapiou.

Predtým mal problémy aj s chrbticou, kolenami a absolvoval niekoľko operácií pre problémy v oblasti bedier. Komplikácie mu spôsobili aj žlčové kamene.

Reakcie futbalistov

Na úmrtie legendy futbalu reagoval už Kylián Mbappé.

"Odpočívaj v pokoji, kráľ Pelé," uviedol pod spoločnou fotkou.

Aj na istagramovom profile anglickej najvyššej futbalovej súťaže sa objavil smútočný post k úmrtiu Pelého.

"Hlboko nás zasiahla smutná správa o smrti Pelého, výnimočne talentovaného futbalistu, ktorý inšpiroval milióny svojou obdivuhodnou kariérou."

Na futbalového mága si na spoločnej archívnej fotke spomína anglický futbalista Alan Shearer.

"RIP, legenda - spravil si futbal nádherným. Bol si absolútnou superhviezdou," napísal najlepší strelec anglickej ligy.

Aj Gary Neville (bývalý hráč Manchester United) smúti za Pelém.

"Odpočívaj v pokoji, legenda Pelé," napísal pod spoločnú fotku, na ktorej žiari Pelé so svojím typickým širokým úsmevom.

Sústrasť celej Brazílii aj rodine Pelého vyjadril aj Cristiano Ronaldo.

"Náklonnosť, ktorú mi vždy prejavoval, bola obojstranná v každej chvíli, dokonca aj na diaľku. Nikdy na neho nezabudnem a spomienka na neho bude žiť naždy v nás - milovníkoch futbalu," dopísal.

Aj úradujúci majster sveta, Lionel Messi zverejnil spoločné fotky s Pelém.

"Odpočívaj v pokoji," stručne napísal.

Nádherné slová pre futbalovú legendu napísal Neymar.

Neymar a Pelé.pngZdroj: Instagram Neymara

"Pred Pelém bolo 10 len číslo... Povedal by som, že pred Pelém bol futbal len šport. Pelé všetko zmenil. Z futbalu spravil umenie, zábavu. Dal hlas chudobným, černochom a najmä - zviditeľnil Brazíliu... Je preč, ale jeho mágia zostane. Pelé je večný."

25 50 75 90

Galéria

Brazílčania mysleli na Pelého počas MS vo futbale 2022.jpg Futbalista Pelé.jpg Futbalista pelé so spoluhráčmi na archívnej fotke.jpg Pelé s maradonom na archívnej fotke.jpg
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia