Úvod Novinky Osobnosti
Ktoré významné osobnosti nás navždy opustili v roku 2022?
Ktoré významné osobnosti nás navždy opustili v roku 2022?

Ktoré významné osobnosti nás navždy opustili v roku 2022?

Okrem Márie Kráľovičovej a Soni Valentovej zomreli aj ďalšie uznávané umelkyne. napríklad aj hviezda filmu Pomáda.

Odchodom kráľovnej Alžbety II. sa skončila dôležitá éra v dejinách, komentovali úmrtie britskej panovníčky mnohí odborníci na kráľovskú rodinu, historici aj novinári.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor (ako znelo jej celé meno) skonala 8. septembra. Na britský trón nastúpil jej syn Charles, ktorý prijal kráľovské meno Karol III.

Alžbeta II.

Tento rok nás opustila aj Madeleine Albrightová, známa americká diplomatka, bývalá ministerka zahraničných vecí USA a prvá žena v tomto úrade. Zohrala dôležitú úlohu pri rozširovaní NATO o krajiny východného bloku.

Koncom novembra skonala aj americká speváčka Irene Cara, ktorú preslávila skladba What a feeling z roku 1983. Objavila sa v úspešnom tanečnom filme Flashdance.

Minulý mesiac nás opustil aj Ivan Čarnogurský, niekdajší politik a spoluzakladateľ Kresťanskodemokratického hnutia.

Koncom augusta tento svet navždy opustil aj Michail Sergejevič Gorbačov, sovietsky komunistický politik. Zaslúžil sa o zmierenie napätia vo svete, skončenie studenej vojny a rozpad sovietskeho bloku. V roku 1990 získal Nobelovu cenu za mier.

Kráľovičová, Valentová aj Vangelis

Presne 25. októbra obletela slovenské médiá správa o smrti Braňa Hronca, známeho hudobníka a skladateľa, ktorého kapela spolupracovala s mnohými významnými umelcami. Od roku 1984 do roku 1990 úzko spolupracoval s Československou televíziou.

Mária Kráľovičová.jpg

Vo veku 95 rokov navždy odišla jedna z najvýznamnejších slovenských herečiek Mária Kráľovičová. V Slovenskom národnom divadle pôsobila 74 rokov. Stvárnila desiatky  postáv, počas života získala množstvo prestížnych ocenení. Vrátane titulu národnej umelkyne.

V lete prišla správa o smrti speváčky a herečky Olivie Newton-John, ktorá sa preslávila nielen vďaka účinkovaniu vo filme Pomáda. Jej meno bolo na zozname najpredávanejších umelcov sveta. Počas kariéry získala štyri ceny Grammy.

Začiatkom novembra poslednýkrát vydýchla aj Marie Poledňaková. Bola známou autorkou scenárov a režisérkou, ktorej meno je podpísané pod úspešnými filmami ako napríklad S tebou mě baví svět, Ako vytrhnúť veľrybe stoličku, Líbaš jako ďábel a mnohé ďalšie.

Dvadsiateho januára uplynie rok od smrti rockera, ktorý si hovoril Meat Loaf. Bol nielen úspešným hudobníkom, ale aj skladateľom a hercom. Jednou z jeho najznámejších skladieb zostáva I´d do anything for love.

Herečka Soňa Valentová.jpg

V roku 2022 zomrela aj ďalšia výnimočná slovenská herecká osobnosť – Soňa Valentová. Od roku 1967 bola členkou činohry Slovenského národného divadla v Bratislave.

Svet sa tento rok rozlúčil aj so skladateľom Vangelisom, lekárom a sexuológom Radimom Uzelom aj slovenským dramatikom Jánom Solovičom.

25 50 75 90
Zdroj foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia