Úvod Novinky Tipy z programu
Prečo v EÚ prijali akt o slobode médií na celoeurópskej úrovni? Aj Slovensko sa tým musí riadiť
Prečo v EÚ prijali akt o slobode médií na celoeurópskej úrovni? Aj Slovensko sa tým musí riadiť

Prečo v EÚ prijali akt o slobode médií na celoeurópskej úrovni? Aj Slovensko sa tým musí riadiť

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová vysvetlila, o čo ide v tomto nariadení.

Onedlho vstúpi do platnosti zákon o slobode médií, v ktorom sú zvláštne ustanovenia o verejnoprávnych médiách. Akt o slobode médií je nariadenie, ktoré musia rešpektovať všetky členské krajiny EÚ. Vývoj na Slovensku sleduje aj Európska vysielacia únia a návrhom nového zákona o RTVS je veľmi znepokojená.

Prečo bolo dôležité prijať akt o slobode médií na celoeurópskej úrovni? To vysvetlila v diskusii Ako ďalej, RTVS? podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. „Verejnoprávne médiá hrajú v našej demokracii a spoločnosti kľúčovú úlohu. Ich úlohou je informovať občanov, overovať fakty, robiť žurnalistiku najvyšších profesionálnych štandardov, ale aj spájať spoločnosť prostredníctvom kultúry, vzdelávania a zábavy.“

ako-ďalej-rtvs-hostia

„Nezávislosť médií je pre plnenie ich úloh absolútne zásadné. Nemôžu sa stať ampliónom jednej politickej strany, lebo zo svojej podstaty musia slúžiť celej spoločnosti. A teda poskytovať aj priestor názorovej pluralite,“ zdôrazňuje.

Európska únia sa nedávno dohodla na zákone o slobode médií, v ktorom sú zvláštne ustanovenia o verejnoprávnych médiách. „Členské štáty podľa tohto zákona musia zistiť, že vedenie verejnoprávnych médií bude menovanéna základe transparentných, otvorených a nediskriminačných postupov. Môže byť odvolané iba za veľmi špecifických a zákonom daných okolností. Aj financovanie by malo byť podľa tohto zákona primerané, predvídateľné a dostatočné, aby mohla nezávisle plniť svoje poslanie,“ vysvetľuje.

ako-dalej-rtvs6-zmensena.jpg

„Európsky akt o slobode vzdelávacích prostriedkov bol oficiálne prijatý a čoskoro vstúpi do platnosti. Z tohto dôvodu očakávam, že všetky členské štáty zaistia jeho naplňovanie a budú fungovať v súlade s týmto európskym právom. Nezávislé média a novinári naprieč Európskou úniou musia byť chránení a potrebujú, aby mohli svoju prácu vykonávať bez strachu,“ dodala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

Diskusie v Ako ďalej, RTVS sa zúčastnili Generálny riaditeľ Európskej vysielacej únie Noel Curran, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, generálna riaditeľka Rozhlasu a Televízie Litva a členka Výkonného výboru EBU, Ľuboš Machaj, generálny riaditeľ RTVS, Petr Mrzena, riaditeľ Spravodajstva a publicistiky, Česká televízia, Tomáš Kamenec, advokát a odborník na mediálne právo, Peter Kerekeš, dokumentarista, režisér, producent a pedagóg na VŠMU a Peter Kravčák, vedúci Katedry žurnalistiky Katolíckej univerzity Ružomberok.

Pozvaní boli aj zástupcovia Ministerstva kultúry SR, reprezentanti Parlamentného výboru pre kultúru a médiá a zástupcovia rady RTVS. Pozvanie buď odmietli, alebo nemohli prísť.

Celú diskusiu Ako ďalej, RTVS si pozrite v našom archíve.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia