Úvod Novinky Filmy a seriály
Súdržnosť i bezcitnosť v Letnom kine: Umberto D. je aktuálny aj po 70 rokoch
Súdržnosť i bezcitnosť v Letnom kine: Umberto D. je aktuálny aj po 70 rokoch

Súdržnosť i bezcitnosť v Letnom kine: Umberto D. je aktuálny aj po 70 rokoch

Spríjemnite si horúce letné večery talianskymi drámami.

Letné kino na Dvojke vysiela v stredu 22. júla o 22:00 intímny a tragický príbeh v réžii Vittoria De Sicu z roku 1952 Umberto D. Penzionovaný úradník z biedneho dôchodku sotva uživí seba a nieto ešte svojho milovaného psíka Flicka. Umberto je postupne vytláčaný na okraj spoločnosti a keď už nevie, ako ďalej, rozhodne sa dobrovoľne odísť z tohto sveta. Verný psík ho však neopustí a Umberto D. sa tak vďaka nemu vráti do života.

Film zachytáva pálčivé sociálne problémy povojnového Talianska, je portrétom súdržnosti chudobných ľudí, ale aj bezcitnosti a povrchnosti zámožnejších vrstiev. Odkaz filmu je aktuálny aj takmer 70 rokov od svojho vzniku, keď aj v súčasnej spoločnosti sú najohrozenejšie skupiny ľudí - či už dôchodcovia, osamelí rodičia, deti v domovoch, bezdomovci alebo sociálne odkázaní, majoritou obyvateľstva prehliadané.

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo Umberta stvárnil amatérsky herec Carlo Battisti, Flicka si „zahral" pre filmový priemysel profesionálne vycvičený pes Napoleon.

Vo štvrtok 23. júla rovnako na Dvojke o 22:40 vysielame kontroverzný film Piera Pasoliniho zbavený pátosu, melodramatickosti, sentimentu a ukazujúci drsný až beznádejný život v Taliansku. Dielo Mamma Roma rozpráva príbeh zostarnutej prostitútky, ktorá sa snaží svojmu synovi zabezpečiť dôstojný život. V Pasoliniho interpretácii oidipovského mýtu sa však začína chorobne na svojho dospievajúceho syna fixovať a situácia sa jej vymyká z rúk. Film Mamma Roma kvôli režisérovmu marxizmu, homosexualite a freudizmu vyvolal škandál.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia