Úvod Novinky Filmy a seriály
Prvotina a hneď zásah do čierneho: Milučkého krematórium
Prvotina a hneď zásah do čierneho: Milučkého krematórium

Prvotina a hneď zásah do čierneho: Milučkého krematórium

Sledujte v pondelok večer na Dvojke dokumentárny seriál Ikony.

„Krematórium som ledva vykreslil a už bolo oceňované. Inými na Slovensku, aj praha mu dala Štátnu cenu Klementa Gottwalda. Hneď architekti aj v Čechách ocenili, že na Slovensku vzniká veľké dielo. A bolo to moje prvé dielo," takto spomína architekt Ferdinand Milučký na zrod krematória v bratislavskej Záhorskej Bystrici.

Ferdinand Milučký

Namiesto toho, aby okolitý terén prispôsobil stavbe, budovu zasadil do prostredia. Hlavná sála krematória tak ponúka uchvacujúci pohľad do zdanlivo nekonečného lesa, ktorému môže človek odovzdať svoj smútok.

Pozrite si portrét priekopníka slovenskej architektúry Ferdinanda Milučkého v tretej epizóde dokumentárneho cyklu Ikony, ktorý vysiela Dvojka v pondelok večer o 21:10, a spoznajte okrem krematória aj ďalšiu z jeho prelomových stavieb - Dom umenia v Piešťanoch.


Ferdinand Milučký patrí do generácie architektov, ktorá v druhej polovici 20. storočia formovala tvár slovenských miest, generácie, ktorá dosiahla vrchol svojej tvorby za čias socializmu a dnes sa častokrát nestretáva so zaslúženým uznaním verejnosti.

Seriál Ikony nie je len portrétom architektov. Nastoľuje otázku vnímania slovenskej architektúry, identifikácie sa s mestom, v ktorom žijeme a budovami, ktorými je tvorené, ich dôstojného využívania a neupieraní ich jedinečnosti.

Foto: TASR, wikimedia

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia