Úvod Novinky Filmy a seriály
Krásnu planétu Saturn predstaví v stredu večer Dvojka
Krásnu planétu Saturn predstaví v stredu večer Dvojka

Krásnu planétu Saturn predstaví v stredu večer Dvojka

 Pozrite si štvrtú epizódu populárneho britsko-amerického dokumentárneho seriálu.

Keby mali aj planéty svoj príbeh o Popoluške, Saturn by bol jeho hlavnou hrdinkou. Dnes je klenotom slnečnej sústavy, najzvodnejšou zo všetkých planét, ale ako prezrádza profesor fyziky Brian Cox z Univerzity v Manchestri v seriáli Planéty, keď vznikol, vyzeral oveľa menej pôvabne. Saturn totiž vyrastal na mrazivom vonkajšom konci slnečnej sústavy a začal život ako zvláštna planéta zo skaly a ľadu.

Dnes je však všetko inak a Saturn zvádza svojím výzorom zdobeným prstencami ako aj svojou neskutočnou silou. Prstence tohto plynného obra začali zdobiť až pred necelými sto miliónmi rokov. Vtedy sa jeden z jeho mesiacov dostal príliš blízko gigantickej planéty a roztrieštil sa na kúsky, ktoré v dnešnej dobe poznáme ako prstence Saturnu.

Prstenec Saturna

Ľad nad prstencom Saturnu.

Okrem toho vysoké teploty, blesky desaťtisíckrát silnejšie ako tie na Zemi a veľký tlak spôsobujú na planéte Saturn unikátny prírodný úkaz. Môžu tu totiž pršať diamanty. A hoci je diamant najtvrdším prírodným nerastom, atmosféra Saturnu ho dokáže v momente skvapalniť.

Viac sa dozviete v predposlednej, štvrtej epizóde populárno-vedeckého britsko-amerického päťdielneho dokumentárneho seriálu Planéty, ktorý v stredu večer o 21:05 vysiela Dvojka.

Nezmeškajte príbeh Saturnu v seriáli Planéty, vďaka ktorému sa dozvedáte všetko podstatné, čo dnešná veda vie o ôsmich planétach slnečnej sústavy. S Planétami sa ocitnete sa na povrchu jednotlivých telies a stanete sa svedkami dramatických udalostí, ktoré formovali ich súčasný tvar. Dozviete sa, čo nám posledné vedecké vedomosti umožňujú zistiť o minulom živote Merkúra, Venuše, Marsu, či Jupitera, alebo Saturnu.

Foto: BBC

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia