Úvod Novinky Filmy a seriály
Film Nedotknuteľní: 5 faktov, o ktorých ste zrejme netušili
Film Nedotknuteľní: 5 faktov, o ktorých ste zrejme netušili

Film Nedotknuteľní: 5 faktov, o ktorých ste zrejme netušili

Sledujte úspešný film inšpirovaný skutočným príbehom v nedeľu večer na Jednotke.

Francúzska komediálna dráma o nezvyčajnom priateľstve si získala priazeň miliónov divákov. Keď film v roku 2011 vstúpil do kín, v priebehu niekoľkých týždňov si ho pozrelo viac ako 19 miliónov divákov.

Vďaka tomu sa film Nedotknuteľní radí k svetovo najúspešnejším snímkam všetkých čias.

Život bohatého, no zatrpknutého aristokrata Philippa sa celkom zmení, keď sa zoznámi s práve prepusteným väzňom Drissom. Mladý černoch sa stane ošetrovateľom ochrnutého Philippa a medzi celkom rozdielnymi mužmi vznikne nedotknuteľné puto.

Film, ktorý svojou citlivosťou, humorom a trpkým cynizmom dojme azda každého, vychádza zo skutočného príbehu. Bývalý obchodník s vínom a senegalský imigrant sa stretli v roku 1994 a aj medzi nimi takmer okamžite preskočila iskra.

Nedotknuteľní, film.png

1. Ošetrovateľ nebol černoch

Hlavným rozdielom medzi skutočným príbehom a jeho filmovým spracovaním bola postava ošetrovateľa. Zatiaľ čo vo filme bol Driss černoch zo Senegalu, skutočný ošetrovateľ menom Yasmin Abdel Sellou bol moslim pochádzajúci z Alžírska.

Tento fakt pobúril mnohých amerických kritikov, ktorí označil film za rasistický a podporujúci mnohé predstavy a predsudky o černošských prisťahovalcoch.

2. Tajomná manželka

Hoci vo filme sa Driss nikdy nestretne s prvou Philippovou manželkou, skutočnosť bola iná. Ošetrovateľ nastúpil k bývalému obchodníkovi krátko po jeho ochrnutí. V tom čase jeho manželka žila, no bojovala s rakovinou, ktorej neskôr podľahla.

Je teda otázkou, prečo sa filmári rozhodli prvú manželku z filmu vypustiť. Možno sa obávali, že kombinácia ochrnutia a smrteľnej choroby by bola pre jeden film príliš ťažká.

3. Strážny diabol

Film zachytáva iba niekoľko týždňové obdobie, no v skutočnosti sa Abdel o Philippa staral 10 rokov. Počas tohto obdobia sa z ošetrovateľa a jeho zamestnávateľa stali skvelí priatelia a aj po tom, ako sa presťahovali do iných krajín, sa pravidelne navštevujú.

Skutočný Philippe nazval Abdela svojím „strážnym diablom“, ktorý mu po ochrnutí a smrti milovanej manželky zachránil život. Puto medzi nimi je stále rovnako pevné a nedotknuteľné.

Nedotknuteľní, film.png

4. Marihuana aj divoké večierky

Ak ste si mysleli, že rýchla jazda autom, fajčenie marihuany či divoké večierky so ženami sú iba výtvorom filmárov, mýlili ste sa. Aj v skutočnom živote sa ošetrovateľ postaral o množstvo nezabudnuteľných zážitkov, na ktoré Philippe dodnes s úsmevom spomína.

5. Na jednej vlne

Keď sa novinári pýtali skutočného Philippa, ako sa tak rozdielni muži mohli stať priateľmi, odpovedal, že s Abdelom až tak rozdielni neboli. Philippe prezradil, že on aj jeho priateľ majú podobný zmysel pre čierny humor, nezapadajú do väčšinovej spoločnosti a milujú zábavu.

Mimoriadne úspešný a oceňovaný film Nedotknuteľní môžete sledovať 7. mája o 20:30 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: RTVS a Facebook / Intouchables

Živé vysielanie ??:??

Televízia