Úvod Novinky Filmy a seriály
Horká pilulka. Dráma o skutočnom medicínskom škandále
Horká pilulka. Dráma o skutočnom medicínskom škandále

Horká pilulka. Dráma o skutočnom medicínskom škandále

Dramatický film natočený podľa skutočných udalostí odvysielame vo štvrtok večer na Jednotke.

Čistá a žiarivá pleť, zdravé vlasy, väčšie prsia a dokonalá postava – to všetko má priniesť nová antikoncepčná tabletka mladým dievčatám. Znie to až príliš dobre na to, aby to bola pravda.

Carsten má za úlohu preskúmať produkt a vytvoriť dokument so všetkými medicínsky relevantnými údajmi na jeho oficiálne schválenie.

Zistí, že pilulka má závažné vedľajšie účinky a môže zvyšovať riziko trombózy. Je šokovaný a chce celú vec poriadne prešetriť, aby sa na trh nedostal nebezpečný produkt.

Jeho odhodlanie je okamžite rázne zastavené. Carsten narazí na prudký odpor svojej šéfky a milenky Sabine. Nesúhlasí ani zvyšok tímu, a tak je Carsten nútený rozhodnúť sa.

Zostane lojálny voči svojej firme a vedeniu alebo upozorní verejnosť na vážne riziká spojené s užívaním tejto revolučnej tabletky?

Škandál, ktorý stále trvá

Film Horká pilulka pojednáva o skutočnom medicínskom škandále, ktorý sa odohral v 90. rokoch. V tom čase bola v Nemecku slávnostne predstavená revolučná antikoncepčná tabletka s nízkym obsahom jedného z hormónov.

Táto pilulka mala nielen zabrániť počatiu, ale ženám sľubovala aj vyriešenie problémov s pleťou. Čoskoro po uvedení sa však začalo ozývať stále viac žien, u ktorých sa náhle vyskytla trombóza.

Tento vážny vedľajší účinok sa objavil u nadpriemerného množstva žien a hoci bol predaj antikoncepčnej tabletky vo viacerých krajinách stopnutý, v Nemecku sa predáva dodnes.

Film Horká pilulka upozornil na riziká a zároveň divákom priblížil škandál, ktorý pred desiatkami rokov otriasol verejnosťou. Niektoré z dotknutých žien sa vo filme dokonca objavili.

Nenechajte si ujsť dramatický film natočený podľa skutočných udalostí. Drámu Horká pilulka ponúkneme vo štvrtok o 21:45 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / ARD Mediathek & Das Erste

Živé vysielanie ??:??

Televízia