Úvod Novinky Filmy a seriály
V Karlových Varoch uvedú filmy o režisérovi Grečnerovi aj o Dubčekovi
V Karlových Varoch uvedú filmy o režisérovi Grečnerovi aj o Dubčekovi

V Karlových Varoch uvedú filmy o režisérovi Grečnerovi aj o Dubčekovi

Slovenská kinematografia má na 57. ročníku českého medzinárodného festivalu viacero diváckych ponúk.

Slovenská kinematografia bude mať na 57. ročníku medzinárodného filmového festivalu (MFF) Karlove Vary mimoriadne bohaté zastúpenie.

Grečnerova balada o podstate života

Grečner-Michal-Svítok-TASR

Festival so začiatkom 30. júna uvedie popri viacerých súčasných dielach slovenských tvorcov aj digitálne reštaurovaný film Eduarda Grečnera Drak sa vracia.

Ako informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová, snímku z roku 1967 uvedie režisér osobne, organizátori ju zaradili do sekcie Návraty k prameňom:

„V rovnakej sekcii bude mať svetovú premiéru aj nový dokument Pravda je to najdôležitejšie, ktorý o Grečnerovi nakrútil debutujúci režisér Maroš Brázda.“

Pripomína, že Grečner nakrútil film Drak sa vracia podľa rovnomennej novely Dobroslava Chrobáka, ide o režisérov tretí celovečerný film.

Podľa rešpektovaného britského filmového kritika Petra Hamesa, ktorý sa venuje východoeurópskej i stredoeurópskej kinematografii, je Grečnerov film:

„Prienikom moderného umenia a ľudovej kultúry a zároveň večnou baladou o podstate života.“

Karlovarský festival podľa Nôtovej uvádza film ako:

„Podobenstvo o pudovej ľudskej nenávisti, ktorá si neraz vyberá nevinnú obeť. Surovú scénu záchrany dobytka z horiaceho lesa charakterizuje ako ukážku majstrovstva filmového umenia.“

V sekcii Návraty k prameňom festival premietne vo svetovej premiére aj dokumentárny film Maroša Brázdu Pravda je to najdôležitejšie.

Je portrétom Eduarda Grečnera ako človeka, intelektuála a nadaného filmára s dôsledne definovanými umeleckými zámermi, ktoré sa mu vinou okolností a doby nie vždy podarilo naplniť.

Alexander Dubček je stále magnet

Dubček-Vladimír-Benko-TASR

Slovensko v Karlových Varoch reprezentuje aj kreatívny dokument Roberta Kirchhoffa Všetci ľudia budú bratia (2023) o Alexandrovi Dubčekovi.

Režisér politika predstavuje ako osobnosť, ktorá je v našej spoločnosti stále živá, ale aj ako dodala Nôtová, nepoznaná:

„Dubček podľa Kirchhoffa k sebe ako magnet priťahuje prívržencov, obdivovateľov aj kritikov a vo filme reflektuje spor absolutizmu s relativizmom, elitárstva s ľudovosťou, povojnovej doby s radosťou i socializmu s víziou.“

Festival potrvá do 8. júla.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia