Úvod Novinky Filmy a seriály
Festival Jeden svet štartuje už o pár dní. Týchto 6 filmov si nesmiete nechať ujsť
Festival Jeden svet štartuje už o pár dní. Týchto 6 filmov si nesmiete nechať ujsť

Festival Jeden svet štartuje už o pár dní. Týchto 6 filmov si nesmiete nechať ujsť

Vyberáme pre vás šesť filmov, ktoré sú prierezom toho najlepšieho, čo tento rok festival prinesie.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa začína už v piatok 3. novembra.

Divákov a diváčky festivalu čaká počas siedmich dní množstvo svetových aj domácich dokumentárnych filmov, ktoré ich na chvíľu prenesú do iných životov, realít aj krajín.


1. Sedem zím v Teheráne

Otvárací film festivalu, Sedem zím v Teheráne, nadväzuje na Sacharovu cenu, ktorá bola prednedávnom udelená zosnulej Mahsa Amini a iránskym ženám.

Sacharova cena tento rok ocenila odvahu, za ktorou sa v Iráne platí aj tou najvyššou cenou - smrťou. Otváracím filmom festivalu pre verejnosť si tieto ženy chceme uctiť a upozorniť na to, že tu stále máme krajiny a spoločnosti, v ktorých musia ženy bojovať o tie najzákladnejšie práva a spravodlivosť,“ hovorí umelecká riaditeľka festivalu, Diana Fabiánová.

Len pred pár dňami pritom v Iráne zomrelo ďalšie mladé dievča, 16-ročná Armita Geravand, ktorú mravnostná polícia zrejme zbila do bezvedomia za to, že do metra nastúpila bez hidžábu.

2. Zlodeji túb

Séria lúpeží na školách v južnej Kalifornii mala nezvyčajný terč – tuby. Nepočujúca režisérka Alison OʼDaniel vo svojom prvom celovečernom filme opisuje následky lúpeží tak, ako to určite neočakávate.

Film ponúka mnohorozmerný pohľad na život s poruchou sluchu a predstavuje divákom svet neznámych a vzrušujúcich zvukov.

Zlodeji túb

3. Večná pamäť

Paulina je herečka a Augusto je televízny moderátor. Sú spolu dvadsaťpäť rokov a Augustovi pred piatimi rokmi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Od tej chvíle ho Paulina zapájala do svojej práce a každodenných povinností.

Film Večná pamäť je odlišný od všetkého, čo sme na túto tému doteraz videli. Je to láskavý, otvorený a svetlý film, ktorý ukazuje, aké zázraky dokáže v živote s jedným z najťažších ochorení láska.

4. Je tam ešte niekto?

Moje telo je mimoriadne zvláštne a ešte nikdy som nevidela podobné. Osobný dokumentárny film zachytáva pátranie režisérky samotnej po ďalších osobách s rovnakým vzácnym hendikepom, aký má ona.

Film odhaľuje aj to, čo zažíva tehotná žena s hendikepom, ako aj emocionálny proces premeny na matku, keď nečakane zistí, že je tehotná.

Je tam ešte niekto?

5. Kokomo City

Príbehy štyroch černošských transrodových sexuálnych pracovníčok v USA. Každý deň sa stretávajú s ostrými spoločenskými komentármi a vykopávaním dlho driemajúcich právd.

Ponúkajú neospravedlňujúcu a ostrú analýzu černošskej kultúry a spoločnosti vo všeobecnosti z uhla, ktorý vibruje energiou, sexom, výzvami a ťažko nadobudnutou múdrosťou.

6. Aurorin úsvit

Iba štrnásťročná Aurora prišla pri hrôzostrašnej genocíde Arménov o všetko. O štyri roky sa jej vďaka šťastiu a výnimočnej odvahe podarilo utiecť do New Yorku, kde sa jej príbeh stal mediálnou senzáciou.

Film Aurorin úsvit spája sviežu animáciu, rozhovory so samotnou Aurorou a zachovaný osemnásťminútový záznam z jej strateného nemého eposu, aby vdýchol život zabudnutému príbehu o prežití.

Festival Jeden svet bude prebiehať v bratislavských kinosálach aj online. Akreditácia na online premietania, ktorá platí počas celého festivalu, je dostupná v troch cenách, z ktorých si diváci a diváčky môžu sami vybrať.

Vstupenky na filmové premietania v kinosálach sú k dispozícii jednotlivo. Viac informácií o vstupenkách, ako aj kompletný program nájdete na webe festivalu.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / Filmový festival Jeden svet

Živé vysielanie ??:??

Televízia