Úvod Novinky Osobnosti
Nečakané! Bryan Adams odhalí v Bratislave Micka Jaggera aj Pamelu Andersonovú
Nečakané! Bryan Adams odhalí v Bratislave Micka Jaggera aj Pamelu Andersonovú

Nečakané! Bryan Adams odhalí v Bratislave Micka Jaggera aj Pamelu Andersonovú

Kanadský spevák pridá aj Kate Moss, kráľovnú Alžbetu, Amy Winehouse, žiaľ, spievať nebude.

November v hlavnom meste opäť patrí Mesiacu fotografie.

Aj o rozdelení republiky

zavisť-TASR

Jeho headlinerom je kanadský spevák Bryan Adams.

V poradí 33. ročník festivalu prinesie 25 individuálnych aj kolektívnych výstav slovenských a zahraničných autorov na 20 miestach v Bratislave.

Štyri výstavy sa konajú v Slovenských inštitútoch vo Viedni, Budapešti, Prahe a Berlíne.

Podľa riaditeľa festivalu Václava Maceka má festival viacero tém:

„Festival má dve témy, jedna sa týka rozpadu Československa a vzniku dvoch samostatných republík, dvoch kultúr. Snažili sme sa klásť dôraz na to, čo tomu predchádzalo, aký bol stav fotografie na Slovensku, v Česku pred rokom 1993.“

Jeho druhou témou je fotografia v Oriente.

V časti Na východ od raja ponúkne šancu zoznámiť sa s tým, čo sa dnes deje v Iráne alebo v Afganistane prostredníctvom tvorby fotografiek Maryam Firuzi, Gohar Dashti, Fatimah Hossaini, ale aj Jiřího Turka.

Riaditeľ festivalu dodal:

„Autorky prinášajú sugestívne svedectvo o tom, ako sa najmä ženám ťažko žije v exotických, mimoriadne uzavretých kultúrach, ktoré ovláda cenzúra, násilie a patriarchálny životný štýl.“

Sledovali Lasicu a Satinského

Lasica-Satinský-Vladimír-Benko-TASR

V programe je zaradená aj rekonštrukcia výstavy Hra na štvrtého (Michal Pacina, Rudo Prekop, Tono Stano) z roku 1986.

Návštevníci Mesiaca fotografie uvidia aj expozíciu z fondov Štátnej bezpečnosti a jej sledovania Milana Lasicu, Júliusa Satinského alebo Dominika Tatarku.

O súčasnej podobe českej a slovenskej fotografie podajú správu diela od autorov ako Peter Župník, Jana Šturdíková, Miro Nôta, Boris Németh, Lena Jakubčáková.

Václav Macek ešte doplnil:

„Smerovanie nastupujúcej generácie predstaví kolektívna výstava Vo vnútri k 33. výročiu založenia Inštitútu tvorivej fotografie v Opave.“

Bryan Adams a fotoaparát

Bryan-Adams-Insta

Macek upozornil tiež na surrealistickú fotografiu francúzskeho autora Gilberta Garcina, ktorá ponúkne slovenskému divákovi šancu sledovať dialóg 90. rokov s modernou 30. rokov.

Najväčší priestor venuje festival výstave kanadského speváka, hudobníka, skladateľa, ale aj uznávaného fotografa Bryana Adamsa.

V Bratislave predstaví výber z fotografických sérií Wounded (Zranení) a Exposed (Odhalení). Tá zahŕňa portréty osobností ako Kate Moss, Amy Winehouse, britská kráľovná Alžbeta, Mick Jagger, Pink, Pamela Anderson a ďalších.

Festivalový blok Svetová fotografia ponúka tvorbu hudobníka, speváka a skladateľa Bryana Adamsa, ktorý si za uplynulé desaťročie vybudoval povesť uznávaného fotografa.

Organizátori uvádzajú:

„Za svoj raketový vzostup vo svete fotografie vďačí najmä svojmu vzácnemu talentu zachytiť vo svojich fotkách nadčasovú eleganciu a jemné hĺbky, ktoré sú vizuálne príťažlivé a podnetné.“

Riaditeľ Mesiaca fotografie Václav Macek potvrdil, že Adams v Bratislave vystavuje 70 veľkoformátových fotografií.

Výber zo série Odhalení - portréty známych osobností zo sveta zábavy, módy a umenia.

V sérii Zranení - Dedičstvo vojny sa snaží zachytiť ducha a odhodlanie britských vojakov, ktorí utrpeli zranenia v Iraku, v Afganistane alebo počas výcviku s následkami na celý život. Výstava je inštalovaná na druhom poschodí Domu umenia.


Súčasťou Mesiaca fotografie (1. - 30. 11.) budú diskusie, workshopy i filmové projekcie.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, instagram@bryanadams

Živé vysielanie ??:??

Televízia