Úvod Novinky Osobnosti
Život profesionálneho hokejistu bolí. Ale stojí to za to, tvrdí bývalý reprezentnat
Život profesionálneho hokejistu bolí. Ale stojí to za to, tvrdí bývalý reprezentnat

Život profesionálneho hokejistu bolí. Ale stojí to za to, tvrdí bývalý reprezentnat

Hrať na štadióne plného divákov a mať v tíme hviezdnych spoluhráčov? Azda sen každého hokejistu. Nie vždy je to však len o úspechoch.

O tom, ako vyzerá reálny život vrcholného hokejistu, prezradil Tomáš Surový, ktorý si vyskúšal aj najlepšiu ligu sveta NHL.

Pečie celé Slovensko mobilný banner

Hrať hokej v zámorí však nebolo len o športe. Veľa záležalo, ako si človek v mladom veku zvykne na nové prostredie.

„Zrazu som bol sám v novom svete. V tom čase som ešte ani neovládal dobre jazyk. Potom prišli veci ako zháňanie bytu a pritom sa presadiť v silnej konkurencii..."

„Tam sa veľa ukáže, aký je človek mentálne silný a ako sa dokáže popasovať s prekážkami," spomínal na svoje začiatky v Pittsburghu Tomáš Surový.

Ako vyzerá život hokejistu? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Napokon sa mu to podarilo a za slávny klub odohral dokopy 126 zápasov, v ktorých získal 59 bodov. Lenže začiatky neboli ani na ľade veľmi ružové.

„Skúšali aj psychiku Európana. Keď som jeden zápas dal gól, ďalší som nehral. Museli ste ukázať, že človek sa s tým vyrovná a neurazí sa."

„Oni si totiž overujú aj mentalitu hráčov, aby sa im hodili do celého systému, ktorý v tíme majú," spomínal v relácii Na jednej vlne bývalý hokejista.

Gól Martinovi Brodeurovi

NHL sa napokon stala na dve sezóny jeho domovom, čo považoval Tomáš Surový za splnenie sna. Mnohí nevedia predstaviť, aké to je korčuľovať pred 20-tisíc divákmi. Zrejme to musel byť veľký zážitok.

„To áno, ale len na začiatku. Bol som rád, že som sa tam vôbec dostal. Potom si už na to zvyknete. Nikdy som to ale nebral tak, že som bol z týchto vecí očarený," vravel v relácii Rádia Regina Stred bývalý útočník.

„Skôr som si hovoril, že sa to oplatilo robiť tak dobre. Na druhej strane hrať pred plným štadiónom hráča vždy vyburcuje a to isté sa dialo aj u mňa."

Úspechy:

  • 129 zápasov v NHL
  • striebro z MS 2012
  • bronz z MS U18 1999
  • 3x majster SR
  • 316 zápasov v KHL

Napriek tomu má Tomáš Surový na hokejovú kariéru nezabudnuteľné spomienky. „Je to určite prvý gól v NHL, ktorý som dal jednému z najlepších brankárov Martinovi Brodeurovi. Na to nikdy nezabudnem."

„Potom mi v pamäti utkvel moment, keď som hral prvý zápas v NHL a ešte k tomu proti NY Rangers v slávnej Madison Square Garden," dodal na záver niekdajší hokejový reprezentant.

Pokiaľ chcete vedieť o zákulisí hokejového života viac, vypočujte si celú reláciu Na jednej vlne v rubrike našich podcastov.

Tomáš Surový v nej okrem iného spomína, ako ho v mužstve Pittsburghu privítala najväčšia legenda NHL a hovoril aj o atmosfére v kabíne slovenskej reprezentácie, s ktorou v roku 2012 vybojoval strieborné medaily.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia