Úvod Novinky Osobnosti
Omama Sandra žila v pivnici, teraz pomáha rómskym deťom nájsť cestu von
Omama Sandra žila v pivnici, teraz pomáha rómskym deťom nájsť cestu von

Omama Sandra žila v pivnici, teraz pomáha rómskym deťom nájsť cestu von

Občianske združenie Cesta von pomáha nájsť ľuďom cestu z generačnej chudoby. O projekte Omama v Trochu inak porozprávala Sandra Giňová.

Poslaním združenia Cesta von je pomôcť deťom, ale aj dospelým, ktorí uviazli v generačnej chudobe, postaviť sa na vlastné nohy a žiť dôstojným životom. S tým im pomáhajú aj omamy, ktoré sa venujú najmenším deťom.

Cesta von však nie je jednoduchá. Generačná chudoba je totiž ako začarovaný kruh, z ktorého je ťažké vystúpiť.

Generačná chudoba je chudoba, do ktorej sa človek narodí. Dieťa sa narodí do generačnej chudoby, jeho rodičia žili takto, aj starí rodičia.

Je to taký začarovaný kruh, pretože to dieťa žije v prostredí, kde je nedostatok všetkého. A to spôsobuje ten toxický stres, ktorý oslabuje mozog tých detí, čo im bráni lepšie sa učiť,“ vysvetľuje omama Sandra.

Cesta von, Omamy.jpg

Nedostatok stimulov v detstve

Deti žijúce vo vylúčených komunitách alebo v absolútnej chudobe vyrastajú takmer bez akýkoľvek podnetov. Doma nemajú hračky, knižky ani farbičky. Nepoznajú farby, tvary či mnohé slová.

Stimuly neprichádzajú ani od rodičov, ktorí musia riešiť základné existenčné problémy.

Nevie slovenský jazyk, pre neho je to úplne cudzí jazyk. Nevie držať pastelku v ruke, lebo doma ju nikdy nemalo. Prvýkrát vidí knižku. Nevie sa rozlúčiť s mamičkou, nemá hygienické návyky,“ popisuje Sandra najčastejšie prekážky, s ktorými sa deti z chudobných komunít stretávajú po nástupe do škôlky.

Akonáhle takéto deti nastúpia do školy, pridávajú sa ďalšie prekážky, problémy a stres. Častokrát nerozumejú učiteľkám, majú problémy s domácimi úlohami.

Po príchode domov im rodičia nevedia pomôcť, neraz si úlohy robia v tme pri sviečkach, keďže doma nemajú elektrinu.

Omamy z vylúčených komunít

Nedostatok stimulov v ranom detstve, toxický stres a problémy v školskom systéme sú vstupenkou do sveta chudoby.

O zmenu sa snažia práve omamy, ktoré do rómskych rodín prichádzajú za tými najmenšími deťmi, aby sa im spoločne s rodičmi venovali. Omamy sa deťom pravidelne a dlhodobo venujú, prinášajú im domov nové stimuly a hravou formou ich učia základné veci.

Omamy pochádzajúce z vylúčených komunít sú zároveň priateľskými poradkyňami samotných rodičov. Ich hlavným poslaním je naučiť rómske mamičky pracovať s deťmi tak, aby pomocou stimulov rozvíjali ich mozog od narodenia.

Omama Sandra sama zažila totálnu chudobu. V detstve žila s rodičmi a súrodencami v dvoch izbách, neskôr spoločne s partnerom a troma deťmi žili v pivnici rodičovského domu. Postupne si začala uvedomovať, že takto žiť nechce.

Dnes má vyštudovanú strednú odbornú školu, pripravuje sa na maturitu a plánuje pokračovať na vysokej škole.

Celý rozhovor s omamou Sandrou v Trochu inak nájdete v našom online archíve.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / Cesta von a RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia