Úvod Novinky Osobnosti
LGBTI+ ľudia chcú len rovnaké práva ako zvyšok spoločnosti, vysvetľuje Martin Macko
LGBTI+ ľudia chcú len rovnaké práva ako zvyšok spoločnosti, vysvetľuje Martin Macko

LGBTI+ ľudia chcú len rovnaké práva ako zvyšok spoločnosti, vysvetľuje Martin Macko

Postoj k LGBTI+ ľuďom sa postupne mení. K lepšiemu?

Uplynulý víkend sa v Bratislave uskutočnil Dúhový Pride, ktorý poukazoval na dôležitosť lásky, rovnosti, priateľstva a akceptácie.

Tohtoročný dúhový pochod sa konal necelý rok po teroristickom útoku na Zámockej ulici v podniku Tepláreň.

„Zaplavila nás vlna solidarity zo strany majority. Mňa teší aj tá zmena vnímania diskriminácie LGBTI+ ľudí na Slovensku. Lebo to, že si uvedomíme, že máme problém, je prvý krok k jeho vyriešeniu.

Lebo doteraz ľudia na Slovensku nevnímali, že táto komunita je diskriminovaná,“ povedal pre Rádio Slovensko Martin Macko z iniciatívy Inakosť.

Jeho slová potvrdzujú aj výskumy. Jarný prieskum Ako sa máte Slovensko ukázal, že najdiskriminovanejšími skupinami sú podľa Slovákov Rómovia a LGBTI+ komunita.

Dôležité sú systémové zmeny

Zároveň sa však zmenil aj postoj spoločnosti k registrovaným partnerstvám. V prieskume krátko po vražde v Teplárni bolo za registrované partnerstvá viac ľudí než proti.

Podľa Macka to bol práve teroristický útok, čo mnohým ľuďom otvorilo oči. Spoločnosť si uvedomila, že na Slovensku máme reálny problém. Ľudia si začali uvedomovať, aké náročné životy majú diskriminovaní LGBTI+ ľudia.

Dúhový PRIDE

Myslím si, že to bolo aj preto, že si nevedeli plasticky predstaviť, v akých životných situáciách nastáva tá diskriminácia,“ odpovedal Macko na otázku, prečo sa postoje ľudí postupne menia.

Podľa Macka je však dôležité robiť aj systémové zmeny, ktoré by zrovnoprávnili LGBTI+ ľudí a umožnili im dôstojný život v našej spoločnosti.

Keď sa pozrieme na tú politickú oblasť, na zákony, tak nedošlo k žiadnej zmene... Politici prichádzali s množstvom legislatívy, ktorá naopak chcela zakazovať vyvesenie dúhových vlajok, tranzíciu,“ popísal Macko, ktorý sa obával, že tieto zákony budú mať úspech.

My nepožadujeme nejaké náročné systémové zmeny, ktoré by si vyžadovali množstvo financií. Sú to jednoduché zákony, ktoré sa dajú zmeniť relatívne rýchlo. A prax zo susedných krajín ukazuje, že to nespôsobilo žiadne problémy,“ popisuje Macko.

Slovensko je jednou z posledných európskych krajín, ktorá neuznáva manželstvá ani registrované partnerstvá párov rovnakého pohlavia.

Takéto rodiny sú teda aj dnes na okraji spoločnosti. To isté platí o transrodových ľuďoch, dodáva Macko.

Celý rozhovor s Martinom Mackom z iniciatívy Inakosť si môžete vypočuť na tomto odkaze.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / duhovvypride a RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia