Úvod Novinky Osobnosti
Zuzana Kocúriková má 75 rokov. Takáto bola jej cesta slávnym svetom filmu
Zuzana Kocúriková má 75 rokov. Takáto bola jej cesta slávnym svetom filmu

Zuzana Kocúriková má 75 rokov. Takáto bola jej cesta slávnym svetom filmu

Vo filme začínala ako partnerka svetovej hviezdy Jean-Louis Trintignanta.

Ešte pred nástupom na Vysokú školu múzických umení zažiarila herečka Zuzana Kocúriková vo filme režiséra Jozefa Zachara Zmluva s diablom v roku 1967 a na konte má takmer stovku filmov a televíznych seriálov.

Vybrali ju z 800 dievčat

Zmluva-s-diablom-1967-Kocúriková-SFÚ

Do filmu Zmluva s diablom bola vybraná z konkurzu 800 dievčat a začali sa sypať ponuky aj zo sveta.

Vtedajšia hviezda svetového filmu Jean-Louis Trintignant sa stal jej prvým hereckým partnerom rok potom v roku 1968 v slovensko-francúzskej koprodukcii Muž, ktorý luže.

Nasledoval český film režiséra Jana Schmidta Kolonie Lanfieri z roku 1969, kde stvárnila hlavnú postavu Ester.

Potom prichádzal celý rad ďalších úloh aj vo filme s Karlom Gottom, ktorý hral speváka Švandu v príbehu Hvězda padá vzhůru režiséra Ladislava Rychmana, kde Kocúrikovej postava Gotta zvádzala.

Účinkovala aj v známych rozprávkach ako Panna a netvor či Sůl nad zlato a i.

Podľa vyjadrenia Zuzany Kocúrikovej v Dámskom klube nikdy neoľutovala, že odmietla niekoľkoročnú zmluvu so svetoznámym filmovým producentom a partnerom hviezdy Sophie Lorenovej a to u Carla Pontiho:

„Túto ponuku som dostala na štyri roky ako veľmi mladučká, ešte sedemnásťročná a odmietla som ju možno v posledných sekundách, ale nikdy som to dodnes neoľutovala.“

Dôvod, prečo takto konala je dnes možno ťažšie pochopiteľný, ale vtedy odchod do Talianska na niekoľko rokov bol spojený s množstvom problémov, keďže na Slovensku jestvoval nedemokratický režim.

Herečka Zuzana Kocúriková sa v Dámskom klube vyznala:

„Rodina je dodnes moja srdcovka, tou druhou je punktičkárska poriadkumilovnosť, veľmi rada doma upratujem.“

Túto svoju vášeň pre poriadok v štúdiu u moderátorky Ivety Malachovskej jubilujúca herečka dokumentovala tým, že si so sebou priniesla metličku a lopatku a so sebe vlastným humorom so smiechom dodala:

„Po vysielaní vám tu môžem trochu upratať? Vysávač by som sem nedotrepala.“

V mladosti obdivovala básnikov beatnickej generácie, ktorých vedela naspamäť a keď Allen Ginsberg prišiel do Bratislavy podarilo sa jej s ním odfotiť.

Idolom Zuzany Kocúrikovej, ktorá chcela byť pôvodne kostýmovou výtvarníčkou bola návrhárka Vivienne Westwood, ale obdivovala aj dielo svojej tety významnej maliarky Viery Žilinčanovej a jej manžela maliara Michala Jakabčica.

Dvojka uvádza portrét Zuzany Kocúrikovej

618-2610-0040-0012-stv2-20190728-zuzana-kocurikova-1250.mp4

V premiére Dvojka uvádza o 20:10 h v réžii Juraja Johanidesa básne francúzskeho poéta Jacquesa Préverta, ktoré recituje oslávenkyňa Zuzana Kocúriková.

Vo vysielaní Dvojky si pozrite premiéru vo filmovom portréte Petra Pokorného o jej živote s názvom Zuzana - žena, ktorá neluže na narodeniny 19. decembra o 20:15 h, kde sa o Zuzane Kocúrikovej dozviete o živote a tvorbe viac.

V repríze filmový portrét môžete vo vysielaní Dvojky vidieť na druhý deň 20. decembra o 14:05 h o jednej z najpopulárnejších slovenských filmových a divadelných herečiek Zuzane Kocúrikovej.

Rádio Regina Západ

V utorok 19. decembra Výročia o 9:49 h herecká osobnosť Zuzana Kocúriková má 75 rokov.

Manžel Peter Mikulík s vnukom

Peter-Mikulík-Oliver-vnuk-RTVS

V Dámskom klube Zuzana Kocúriková kázala aj vianočný darček, ktorý dostáva každý rok a ten je z rodinných fotografií pripravený ročný kalendár.

V ňom má Zuzana Kocúriková svojich blízkych vždy pred očami a to ako manžela známeho divadelného režiséra Petra Mikulíka, tak dcéru výtvarníčku a vnuka Olivera či svoju sestru.

Herečka Zuzana Kocúriková sa narodila 19. decembra 1948 v Bratislave a vyrastala neďaleko nemocnice na Kramároch, odkiaľ keď sa ich mama nedívala, v zime so sestrou dokázali nebadane z domu odísť:

„Vybehli sme von len v pyžamách a čo si už nik nedokáže predstaviť, zhora z kopca na Kramároch sme sa v zime spustili na sánkach pomedzi záhrady až dolu na Pražskú ulicu.“

Na Kramároch tam dnes stojí obrovská výstavba, takže táto predstava má už sedem desaťročí a Zuzana Kocúriková, ktorá hrala v desiatkach filmoch či v divadelných predstaveniach, keďže je členkou činohry Slovenského národného divadla od roku 1971 má stále veľa energie.

Ako sa Zuzana Kocúriková v Dámskom klube priznala:

„Stále si neviem predstaviť, že by prišiel raz čas, že by som nemohla vystupovať.“

Cvičí mozog aj telo

Kocúriková-SFÚ

Momentálne účinkuje v materskom divadle v ôsmich predstavenia a plus v ďalších súkromných divadelných produkciách s tým, že už na január 2024 sa chystá podľa Kocúrikových slov nová divadelná premiéra:

„Mám v tejto novej hre postavu s textom na osemnástich husto popísaných stranách, takže neustále cvičím svoj mozog a nemám čas myslieť na iné veci.“

Keďže má narodeniny tesne pred Vianocami, aj tento rok bude oslava jubilea 75 rokov až medzi sviatkami.

Herečka a oslavenkyňa Zuzana Kocúriková to komentovala slovami:

„Celý život sú moje narodeniny odfláknuté, keďže sa blíži Ježiško a každý pečie, chystá, naháňa nákupy.“

Viac sa o energickej herečke, ktorá si kondíciu udržuje chodením pešo a návštevami svojej chalupy na Záhorí, sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS, SFÚ

Živé vysielanie ??:??

Televízia