Úvod Novinky Tipy z programu
Nezmeškajte dojímavú spomienku na legendárneho Karla Gotta
Nezmeškajte dojímavú spomienku na legendárneho Karla Gotta

Nezmeškajte dojímavú spomienku na legendárneho Karla Gotta

Sledujte záznam veľkého koncertu, na ktorom vystúpil maestro Gott a s ním aj ďalší známi umelci. V piatok večer na Dvojke.

Mám rozprávkový dom je jedna z najznámejších skladieb od Karla Gotta, ktorá prvýkrát zaznela na Bratislavskej lýre v roku 1966.

Vtedy ešte len začínajúci spevák zaujal tak veľmi, že pesničkovú súťaž vyhral a zvyšok príbehu dobre poznáte... Hviezda Karla Gotta vystrelila poriadne vysoko!

karelgott.jpg

Tu sa to celé začalo... Zdroj: YouTube.com/Supraphon

Pozrite si záznam megakoncertu, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti 50. výročia Gottovho víťazstva na prvom ročníku známeho festivalu československej populárnej piesne.

Okrem samotného Karla Gotta na ňom zaspievali ďalšie hviezdy.

Vychutnajte si vystúpenia Heleny Vondráčkovej, Marcely Leiferovej, Mária ´Kulyho´ Kollára, Janka Lehotského a ďalších... Sledujte v piatok o 21:35 hod. na Dvojke.

Niekoľko zaujímavostí, ktoré sa oplatí vedieť

Prvý ročník Bratislavskej lýry sa konal v roku 1966 v PKO, posledný v roku 1989.

Prvým víťazom sa stal Karel Gott s piesňou Mám rozprávkový dom. Jej autormi sú Vieroslav Matušík (hudba) a Eliška Jelínková (text).

Z obdobia skladby pochádzajú aj ďalšie známe hity, medzi nimi aj Lady Carneval, Láska bláznivá, Trezor či Oči sněhem zaváté.

Gott bol najväčšou hviezdou v 70. a 80. rokoch, o konci kariéry uvažoval už v roku 1990. Úspešné turné, ktoré absolvoval v Československu a Nemecku ho presvedčilo o opaku.

Na galakoncerte, ktorý môžete sledovať v piatok večer na Dvojke, vystúpil aj Berco Balogh so skladbou Farbami dýcha noc. Tá zvíťazila na Bratislavskej lýre na predposlednom ročníku.

Ako úplne poslednej sa to podarilo kapele Banket v roku 1989 so skladbou Aj ty.

25 50 75 90
Zdroj foto: archív RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia