Úvod Novinky Osobnosti
Slovenkou roka sa stala moderátorka Dámskeho klubu Iveta Malachovská
Slovenkou roka sa stala moderátorka Dámskeho klubu Iveta Malachovská

Slovenkou roka sa stala moderátorka Dámskeho klubu Iveta Malachovská

Poďakovanie z pôdia adresovala mužovi, ktorého jej slová viditeľne v hľadisku dojali až k slzám.

Galavečerom v budove Slovenskej filharmónie vyvrcholil v piatok večer 15. ročník čitateľskej ankety Slovenka roka.

Pôsobivý zoznam úspešných

Lúčnica-Michal-Svítok-TASR

Titul Absolútna Slovenka roka 2023 získala Silvia Manduľáková, ktorá viac ako desaťročie pracuje na zvýšení kvality technického vzdelávania v základných školách na Slovensku.

Zakladateľka neziskovej organizácie Eductech získala prvenstvo aj v kategórii podpora mladých talentov.

Ocenenie v kategórii biznis a manažment dostala Denisa Kanásová, majiteľka strojárskej firmy, ktorá je relevantným hráčom vo výrobe tlakových zariadení pre farmaceutický, chemický a recyklačný priemysel.

V oblasti športu zvíťazila Mária Potočná, bývalá kajakárka, úspešná trénerka vodných športov. Ako matka vychovala štyroch synov, všetci sú vodáci, z toho dvaja bývalí reprezentanti Slovenska v kanoistike.

Za oblasť médiá a komunikácia získala cenu moderátorka Iveta Malachovská, ktorá minulý rok prekvapila aj ako režisérka a producentka filmu Peter Dvorský.

V príhovore pri preberaní ocenenia moderátorka Dámskeho klubu na Jednotke osobitne vyzdvihla úlohu svojho manžela operného speváka Martina Malachovského, ktorý jej venoval z publika vzdušný bozk.

Nezabudla ani na svoju mamu, ktorá už nie je medzi živými a Iveta Malachovská na adresu svojho manžela, s ktorým si áno povedali už pred 30 rokmi, dodala:

„Ďakujem ti, že ako muž si ma vždy v tom, čo robím, podporoval, pomáhal mi otvárať mnohé dvere a stál si vždy po mojom boku.“

K našim tradíciam patrí folklór

Reháková-Pavel-Neubauer-TASR

Organizátorka ankety Slovenka roka Mária Reháková zdôraznila, že k našej kultúre a tradícii patrí folklór. Preto aj v programe vystúpil jubilujúci súbor Lúčnica.

Prvenstvo v kategórii kultúra a umenie patrí speváčke Dare Rolins.

V kategórii veda a výskum uspela profesorka teórie štátu a práva Gabriela Dobrovičová, ktorá v súčasnosti pôsobí ako vedúca osobnosť výskumného tímu zloženého z právnikov a informatikov zameraného na riešenie problematiky umelej inteligencie a jej využitia v rozhodovacej činnosti súdov.

V kategórii vzdelávanie je Slovenkou roka Viera Peterková, dekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorá sa príprave učiteľov venuje vyše 22 rokov.

Významnou mierou prispela k akreditácii unikátneho študijného programu slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich.

V kategórii zdravotníctvo zvíťazila Mária Katuščáková, primárka kliniky liečebnej rehabilitácie v Košiciach.

Víťazku má aj Pečie celé Slovensko

Pekárka Katka Novotová

Za oblasť charity a sociálnej práce patrí ocenenie Kataríne Novotovej, autorke projektu "láskavosť cez sladkosť", v ktorej počas pandémie spojila ženy z celého Slovenska.

Poznáme ju z obrazovky z prvej serie najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko.

Mama troch detí z Cífera Katarína Novotová strávila tiež niekoľko dní na slovensko-ukrajinskej hranici, kde spolu s dobrovoľnými "kuchármi bez hraníc" varila a vydávala stravu pre ľudí utekajúcimi pred vojnou.

Mimoriadne ocenenie za celoživotný prínos pre Slovensko udelila nominačná komisia tento rok výkonnej riaditeľke Ligy proti rakovine Eve Kováčovej a dlhoročnej redaktorke týždenníka Slovenka Kataríne Hanzelovej.

Katarína Hanzelová roky pripravuje populárnu rubriku Čo nebolo v učebniciach, v ktorých objavuje nové súvislosti dejín. Vydala niekoľko kníh o úspešných ženách v histórii.

Anketa Slovenska roka je pokračovaním podujatia, ktoré týždenník Slovenka organizoval v minulosti pod názvom Žena roka a Muž roka.

O víťazkách v jednotlivých kategóriách rozhodujú diváci RTVS formou sms hlasovania a čitatelia Slovenky prostredníctvom kupónov, ako aj internetového hlasovania na www.slovenkaroka.sk.

Talentované ženy sú oporou programu

Machaj-Pavol-Zachar-RTVS

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v priamom prenose v príhovore zdôraznil:

„Osobne ma teší, že aj v našej verejnoprávnej RTVS máme množstvo šikovných a talentovaných žien, ktoré sú oporou prípravy nášho programu.“

Program galavečera sa niesol v znamení 15. výročia ankety, 75 rokov týždenníka Slovenka a rovnakého výročia Umeleckého súboru Lúčnica, ktorý tiež vznikol v roku 1948.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia