Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Punčový rez, aký ste ešte nevideli. Plus tip na ešte lepšiu chuť
Punčový rez, aký ste ešte nevideli. Plus tip na ešte lepšiu chuť

Punčový rez, aký ste ešte nevideli. Plus tip na ešte lepšiu chuť

Viete, čo znamená slovo punč? A aké suroviny by mali byť v recepte?

Retro klasika, ktorá nikdy neomrzí a má svoje nezastupiteľné miesto na rodinných oslavách aj vo vitrínach cukrární. Punčový rez alebo punčák je koláč, ktorého chuť, farbu aj vôňu spozná každý.

Viete však, čo znamená slovo punč?

Záhadu punču odhalila porotkyňa najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko Petra Tóthová na svojom Instagrame.

Punčový rez totiž navrhli jej fanúšikovia ako ďalšiu možnú výzvu v druhej sérii pekárskej šou. Aj obľúbená porotkyňa má rada tento dezert.

Punčový rez.jpg

„Tento je jeden z mojich najobľúbenejších. Kubistický. Punčák robí punčákom podľa mňa zálievka. Nezameniteľná chuť, šťavnatosť a ružová farba,“ prezradila pri fotografii moderne prevedeného a naservírovaného punčového rezu.

5 surovín punčového rezu

Ako Petra Tóthová uviedla, slovo punč pochádza z hindského jazyka a znamená číslo päť. Päť surovín, ktoré by mal punčový rez obsahovať, a to sú:

  • alkohol
  • voda
  • ovocie
  • sladidlo
  • koreniny

Aróma a extrakt

Pri pečení punčového rezu sa často používa rumová aróma.

„Najčastejšie je aróma umelo – chemicky pripravená a originál surovinu pravdepodobne nikdy nestretla - pokiaľ to samozrejme nie je prírodná aróma. Extrakt je pritom pripravený priamo z konkrétnej suroviny,“ vysvetlila Petra Tóthová.

Preto, ak robíte punčový rez, použite pre lepšiu chuť rovno rum. Kto nechce alkohol, môže ho z rumu vyvariť.

Foto: Instagram Petry Tóthovej

Živé vysielanie ??:??

Televízia