Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Recept na dokonalú želé tortu s ovocím podľa Alenky
Recept na dokonalú želé tortu s ovocím podľa Alenky

Recept na dokonalú želé tortu s ovocím podľa Alenky

Dezerty podľa receptov zo šou Pečie celé Slovensko sú stávkou na istotu.

Čaká vás oslava, grilovačka, posedenie s priateľmi alebo ste jednoducho dostali chuť na sladké?

Vyskúšajte letný koláč s ovocím a želatínou, ktorý pripravila v najsladšej šou Pečie celé Slovensko pekárka Alenka.

Sympatická východniarka je okrem iného špecialistkou na carwing (umelecké vyrezávanie ovocia), o čom svedčí aj jej želé torta s vyrezávaným ovocím.

Alenka, želatínová torta s ovocím, recept.jpg

Na ovocnú želé tortu budete potrebovať:

Na korpus:

  • 8 vajec
  • 240 g kryštálového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 320 g polohrubej múky

Na plnku:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g bielej čokolády

Na želé z granátového jablka:

  • 600 g pyré z granátového jablka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 30 g želatíny
  • 150 ml likéru
  • 12 g pektínu

Na ozdobenie:

  • 90 g želatíny
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 citróny
  • 300 g bielej čokolády na potretie torty

Ovocie

  • červený melón
  • žltý melón
  • pitahayu
  • kumkvat
  • jahody
  • kivi
  • karambola
  • pomaranč
  • limetka
  • jablko

Ako na to?

Bielka vyšľahajte s cukrom do jemnej peny, tú následne opatrne zmiešajte so žĺtkami. Prisypte múku s práškom do pečiva a jemne premiešajte do hladkého piškótového cesta.

Hotové cesto vylejte do vymastenej formy a dajte piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 180° C.

Upečený korpus nechajte vychladnúť.

Plnku si pripravíte vyšľahaním smotany a vanilkového cukru. Do tuhej hmoty pridajte mascarpone a roztopenú bielu čokoládu. Zo všetkých surovín vyšľahajte tuhý krém.

Alenka, želatínová torta s ovocím.jpg

Prípravu želé z granátového jablka začnite tým, že necháte napučať želatínu vo vode. Kým sa želatína pripravuje, vy si zatiaľ ohrejte granátové pyré s likérom a cukrom.

V troške zohriateho pyré rozpustite želatínu a pridajte ju k zvyšku zmesi. Želatínu nechajte stuhnúť vo forme.

Stuhnuté želé z granátového jablka vložte medzi korpusy s mascarpone plnkou. Naplnenú a vychladenú tortu potrite bielou čokoládou a ozdobte ovocím.

Takto ozdobenú tortu nakoniec polejte vlažným želé pripraveným zo želatíny, cukru, vody a citrónovej šťavy.

Dobrú chuť!

To, ako sa ostatným súťažiacim darilo v príprave ovocných dezertov, si pripomenieme už v nedeľu o 18:50 hod.

Na Jednotke si budete môcť pozrieť deviatu časť obľúbenej pekárskej súťaže Pečie celé Slovensko plnú zábavy, napätia a famóznych receptov.

Na novú sériu Pečie celé Slovensko sa môžete tešiť už čoskoro – štartujeme v októbri.

FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia