Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Cukrárska abeceda. Tieto pojmy pri pečení by ste mali poznať
Cukrárska abeceda. Tieto pojmy pri pečení by ste mali poznať

Cukrárska abeceda. Tieto pojmy pri pečení by ste mali poznať

Čo je to americký krém, coulis či ganache? Dozviete sa v abecede cukrárov.

Aj vám pri sledovaní najsladšej šou Pečie celé Slovensko 2 zostane v hlave slovíčko, ktorému nerozumiete? Cukrári a pekári majú totiž svoj špeciálny jazyk, ktorým sa dorozumievajú.

Aby ste sa ešte lepšie vyznali v cukrárskom svete, prinášame prvú časť cukrárskej abecedy.

Cukrárska abeceda A – K

A ako americký krém – typ krému, ktorý používajú cukrári na zdobenie tort. Je to hustý krém, ktorý dobre drží tvar a je dobrý na obaľovanie tort. Americký krém má veľmi vysoký obsah masla a svetložltú farbu.

B ako biga - kvások obľúbený v Taliansku, ktorý sa robí z droždia, ktorý dlhšie kvasí v chlade. Je to tuhý preferment pripomínajúci tuhé cesto.

C ako coulis – coulis je hustá omáčka alebo pyré, ktoré sa vyrába z ovocia alebo zeleniny. Ovocie sa rozvarí s cukrom, až kým nemá sirupovú konzistenciu a následne prepasíruje cez sitko.

D ako double barrel torta – ide o dvojtortu, ktorú cukrári skladajú z dvoch na seba položených rovnako veľkých tort. Takéto torty vyrába napríklad pekárka Katka z prvej série Pečie celé Slovensko.

E ako éclair - francúzsky dezert, ktorý sa do roku 1850 volal vojvodkynino pečivo. Vyrába sa z odpaľovaného cesta, ktoré ma podlhovastý tvar. Recept na éclair obsahuje maslo, čokoládu, šľahačkovú smotanu, vodu, múku, mlieko a vajcia.

F ako fraisier – vláčny francúzsky dezert s cmarovým korpusom s jahodami a vanilkovým krémom

G ako ganache – čokoládová poleva s pôvodom z Francúzska, na ktorej prípravu potrebujú cukrári len dve suroviny: kvalitnú horkú čokoládu a smotanu na šľahanie. Ganache sa môže použiť ako poleva, krém, ale aj náplň praliniek.

H ako hruška Belle Helene – klasický francúzsky recept v hlavnej úlohe s hruškou s čokoládovou omáčkou so škoricou. Otcom tohto jednoduchého no lahodného receptu je Auguste Escoffier a svoje meno dostal údajne podľa opery La Belle Helen (Krásna Helena).

I ako izomalt – špeciálny cukor, z ktorého aj súťažiaci v šou Pečie celé Slovensko 2 vytvárajú ozdoby na svoje cukrárske výtvory. Ide o základnú surovinu, z ktorej sa vyrába transparentný karamel (jedlé sklo).

J ako jokonde – druh cesta z mandľovej múky, použila ho napríklad pekárka Lucia v prvej sérii pečie celé Slovensko na výrobu letter cake.

K ako kulér – cukrárenský polovýrobok, prírodné farbivo, ktoré sa používa na zafarbenie chleba, pečiva a dezertov.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia