Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Cukrárska abeceda 2. Pojmy, ktoré pri pečení využijete
Cukrárska abeceda 2. Pojmy, ktoré pri pečení využijete

Cukrárska abeceda 2. Pojmy, ktoré pri pečení využijete

Praliné, temperovanie či mirror glaze - poznáte význam slov z Pečie celé Slovensko 2?

Po prvej časti cukrárskej abecedy, si môžete doplniť svoj cukrársky a pekársky slovník o ďalšie slová.

A verte, že pri sledovaní ďalšej časti Pečie celé Slovensko 2 aj vďaka nim preniknete ešte viac do tajov pečenia.

Cukrárska abeceda L - Z

L ako laminácia – proces, ktorý nasleduje po vymiesení cesta. Cesto pri laminácii pekári natiahnu na čo najtenšie tak, aby sa neroztrhlo a znova ho poskladajú. Cesto sa týmto spôsobom prevzdušní a základ dostane štruktúru.

M ako mirror glaze – zrkadlová poleva, ktorá na dezertoch vyzerá veľmi efektne. Aj pekári v Pečie celé Slovensko 2 si ju pripravujú a dokončujú s ňou svoje výrobky. Do polevy napríklad z čokolády sa pridáva stužovač a smotana na šľahanie. Vyšší lesk a hustota dosiahnu cukrári pridaním kávovej lyžičky čírej želatíny.

N ako nahá torta – torta, ktorá nie je poliata polevou a sú priznané korpusy aj náplne, vidíme, čo je presne v nej. Takéto torty zbožňuje pripravovať napríklad pekárka Janka z druhej série Pečie celé Slovensko.

O ako ombré efekt – spôsob zafarbenia vrchného krému na torte, pri ktorom zmiešavajú cukrári krém s farbou, aby mal rôznu intenzitu a postupne ho vrstvia na tortu od najslabšej po najsilnejšiu. Pekárka Lenka takto ozdobila svoju palacinkovú tortu v druhom kole šou.

P ako praliné – jemná pasta z karamelizovaných mandlí, pistácií či lieskovcov zomletých v mixéri.

R ako rozkvas – pojem známy pre všetkých milovníkov kváskovania. Ide o rozkvasené malé množstvo kvásku pred samotným pečením. K malému množstvu kvásku pridáme také isté množstvo vody a múky.

S ako semifredo – malý koláčik s piškótovým korpusom dochutený ovocím so smotanovými plnkami

T ako temperovanie – proces, počas ktorého čokoláda prechádza od zohrievania cez chladenie až po odpočinok. Týmto procesom sa vyrovnávajú kryštály kakaového masla v čokoláde. Výsledkom správneho temperovania je lesklá, hladká čokoláda. Každý typ čokolády vyžaduje inú teplotu, preto pri temperovaní je viac ako potrebný teplomer.

U ako umami – ide o jednu z piatich základných chutí – umami je pikantná a charakteristická pre vývary a varené mäso.

V ako velúr – technika zdobenia dezertov a tort, ktorá na nich zanecháva zamatový efekt.

Z ako Začnite piecť teraz! – obľúbený pokrik a výzva moderátorskej dvojice v zložení Milan Zimnýkoval a Juraj Bača, ktorou štartujú každú pekársku výzvu v šou Pečie celé Slovensko 2. Po tomto zvolaní pekári aj pekárky vedia, že majú ukázať svoje cukrárske majstrovstvo.

Inak tomu nebude ani v nedeľu o 20:30 hod na Jednotke v retro kole najsladšej šou RTVS. Sledujte aj online na webe rtvs.sk aj v mobilnej aplikácii RTVS.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia