Úvod Novinky Šport
Pripomeňte si ikonické kostýmy olympijského krasokorčuľovania - 2.časť
Pripomeňte si ikonické kostýmy olympijského krasokorčuľovania - 2.časť

Pripomeňte si ikonické kostýmy olympijského krasokorčuľovania - 2.časť

Ktorý kostým vás na olympijskom krasokorčuľovaní zaujal najviac? Čítajte, možno sme vybrali práve váš najobľúbenejší.

Po prvej časti vám prinášame ďalšie z pamätných olympiských krasokorčuliarskych kostýmov.

Možno si ešte spomeniete na pamätný moment spred štyroch rokov, keď sa francúzskemu tanečnému páru Gabrielle Papadakisovej a Guillaumovi Cizeronovi stal na olympijskom ľade obrovský trapas.

Tanečnicin kostým vtedy odhalil viac ako mal a pár sa ani nepokúsil situáciu napraviť, lebo by sa to odrazilo na skóre za prezentáciu.  

Ani nehoda však Gabriellu a Guillauma neobrala o striebornú medailu, a tak mal príbeh napokon šťastný koniec. Vedeli ste však, že niečo podobné sa už v histórii tohto športu stalo a na dlhé roky ho to ovplyvnilo?

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron

Pravidlo podľa Katariny

Nie každý sa môže pochváliť takým husárskym kúskom, ako Katarina Wittová. Východná Nemka a skvelá šoumenka vybojovala na ľade olympijské zlato až dvakrát.

V Sarajeve v roku 1984 a v Calgary v roku 1988. A práve druhé hry priniesli obrovskú dávku kontroverzie.

Všetci už vedeli, že Katarina je fenomenálna krasokorčuliarka, to čím šokovala divákov aj porotcov, bol výber oblečenia.

V krátkom programe si obhajujúca olympijská šampiónka zvolila modrý úbor v tvare korzetu zdobený ligotavými kamienkami doplnený priesvitnou látkou vo výstrihu a pierkami.

To síce znie ako štandardné súťažné oblečenie krasokorčuliarky, fór bol však v tom, že pierka nemala zvodná Nemka len ako ozdobu, ale aj ako náhradu sukne, a tak si diváci mohli počas programu vychutnať pohľad na jej zadnú časť.

Odpoveďou Medzinárodnej korčuliarskej únie bolo takzvané „Pravidlo podľa Katariny“, ktoré určovalo ženám krasokorčuliarkam, že musia mať sukňu zakrývajúcu boky a zadnú časť.

Dnes už toto pravidlo síce nahradili nové a pretekárky môžu pokojne jazdiť aj v obtiahnutom nohavicovom trikote, no škandalózny kostým Katariny Wittovej zostáva navždy zapísaný do dejín krasokorčuľovania.

Nadpozemská Carolina

Carolina Kostnerová

Na Carolinu Kostnerovú Taliani stavili všetko, no na olympijských hrách sa jej ako naschvál nedarilo. V Turíne najprv v krátkom programe spadla, voľná jazda bola neskôr plná chýb. Ešte horšie to bolo o štyri roky v Kanade, odkiaľ odchádzala s hlavou v dlaniach šestnásta v celkovom poradí a zvažovala, že korčule zavesí na klinec.

Pre Carolinu to však nebol koniec príbehu. Do Soči prichádzala v roku 2014 už ako dvadsaťsedemročná majsterka sveta, rozhodnutá, že tentokrát jej vyjde nie len čistá jazda bez pádov a chýb, ale aj olympijská medaila.

To, čo sa odohralo potom, bolo ako z iného sveta. Talianka, ktorá si pre svoj tretí olympijský krátky program veľmi vhodne zvolila skladbu Ave Maria od skladateľa Franza Schuberta, vyzerala a korčuľovala ako anjel.

Dokonalá jazda na hranách, skvele zvládnuté skoky a ladné špirálové sekvencie podčiarkovali šaty, ktoré svojou farbou pripomínali oblohu, s hlbokým výstrihom, vykrojeným chrbtom, dlhými rukávmi a dlhšou sukňou celé posiate stovkami drobných kryštálikov pripevnených na jemnú vzdušnú látku.

A k tomu niekoľko pohľadov do neba a anjelská Carolina bola stelesnením dokonalosti a ladnosti. Zo Soči si napokon odniesla aj vytúženú medailu.

Dievčatko v červenom kabáte

Julija Lipnická

V Soči ešte na chvíľu zostaneme. Išlo o prvé hry, na ktorých sa konala súťaž tímov. Historické zlato v nej získali Rusi a veľmi výrazne im k tomu dopomohla Julija Lipnická.

Len pätnásťročná Julija sa dva týždne pred tým stala majsterkou Európy, Rusi ju teda brali ako akési eso v rukáve. Víťazstvo bolo o to významnejšie, že Rusko nemalo ženskú majsterku Európy už od roku 2006.

Pamätná bola hlavne jej voľná jazda z tímovej súťaže. Julijino dokonale ohybné mladé telo sa vynímalo v červených šatách so sivými kameňmi, ktoré vyzerali ako kabát.

Korčuľovala neuveriteľne vyspelo, zvolila si totiž náročnú tému, ktorá si to vyžadovala. Schindlerov zoznam. Za jednu noc sa z dievčatka v červenom kabáte, ako ju nazývali, stala obrovská senzácia.

Ani samotná Julija však ešte nevedela, že pamätný moment sa stane začiatkom novej éry „Eteriných dievčat“. Lipnická bola prvou slávnou zverenkyňou kontroverznej trénerky Eteri Tutberidzeovej, ktorá „vyrába“ z tínedžeriek majsterky ako na bežiacom páse.

O štyri roky v Pchjongčchangu už na stupňoch víťazov stáli dve „Eterine dievčatá“, v Pekingu má hneď tri favoritky na medaily, úplne nové.

Kamila Valijevová

Horúca favoritka na zlato v Pekingu pätnásťročná Kamila Valijevová.

A čo sa stalo so staršími pretekárkami od Eteri Tutberidzeovej? Lipnická odišla do dôchodku v devätnástich, pre anorexiu. Jevgenija Medvedevová, strieborná z Pchjongčchangu, už tiež odišla, po tom, ako vôbec nevedela otočiť chrbát do jednej strany.

Prestávku ohlásila aj jej zlatá kolegyňa Alina Zagitovová. V sedemnástich rokoch. Aj fanúšikovia športu si všimli, že „Eterine dievčatá“ majú exspiračnú dobu.

Zrejme sa už skončili časy, keď sa jedna pretekárka kvalifikovala aj na štvoro olympijských hier. A na začiatku bolo dievčatko v červenom kabáte.

Nie len ženskú súťaž v krasokorčuľovaní na ZOH v Pekingu budete môcť sledovať ešte v pondelok, vo štvrtok, v piatok a v sobotu aj online či v aplikácii. Pre detaily klikajte na program.

25 50 75 90
Foto: TASR, SITA

Živé vysielanie ??:??

Televízia