Úvod Novinky Šport
MS v hokeji bez Ruska? Niečo podobné sa už udialo, dokonca na Slovensku
MS v hokeji bez Ruska? Niečo podobné sa už udialo, dokonca na Slovensku

MS v hokeji bez Ruska? Niečo podobné sa už udialo, dokonca na Slovensku

Zhaslo svetlo a diváci začali kričať „My chceme hokej“. Prečítajte si príbeh, ktorý sa neslávne zapísal do histórie najrýchlejšej kolektívnej hry.

Ruská invázia na Ukrajinu odštartovala izoláciu najväčšej krajiny sveta naprieč všetkými sférami medzinárodného spoločenstva, šport nevynímajúc.

Udialo sa tak aj v hokeji. Rusko spolu s Bieloruskom vylúčila Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) z blížiaceho sa šampionátu vo Fínsku, pričom ich nahradia ich Francúzsko a Rakúsko. Dôvodom je pretrvávajúca vojna na Ukrajine.

Hromadná bitka v Piešťanoch

Zimný štadión v Piešťanoch.

Foto: Na tomto štadióne sa v roku 1987 odohrala hromadná bitka Sovietskeho zväzu a Kanady.

Rusko však niečo podobné zažilo počas juniorského šampionátu v roku 1987. A ten sa dokonca odohrával na Slovensku (vtedajšom Československu), konkrétne v mestách Nitra, Topoľčany, Trenčín a Piešťany.

A práve kúpeľné mesto bolo dejiskom neslávneho historického momentu. Vtedy však hráči pod vlajkou Sovietskeho zväzu odohrali väčšinu turnaja, no neslávne známa hromadná bitka ich snaženie zmarila. Sovietov spolu s Kanaďanmi totiž z turnaja vylúčili.

Nešlo však o obyčajné pästné výmeny viacerých hráčov. Na ľade sa v jednej chvíli bili naozaj všetci.

„Asi v 34. minúte sa to všetko začalo. Spúšťačom bola malá roztržka dvojice hráčov, ktorí sa potom do seba pustili. To vyprovokovalo aj ostatných. Bili sa aj brankári a dokonca aj tréneri si niečo cez striedačky odkazovali,“ vravel vtedajší vedúci tlačového odboru šampionátu Štefan Gregorička.

Bitka trvala takmer 20 minút a nikto nevedel, ako jej zabrániť.

„Spomínam si ako mi hlavou prebehlo, že by to malo všetko skončiť, ale nedialo sa tak. A potom zhasli svetlá,“ opisoval pocity z ľadu účastník incidentu a dnes už legendárny bývalý útočník Brendan Shanahan.

Štadión zahalila tma

Na štadióne bola zrazu tma a diváci skandovali „My chceme hokej“. Situácia v tej chvíli bola naozaj vyhrotená.

„Nič podobné som predtým nevidel. Svetlá vypli počas hromadnej bitky. Hráči sa mohli navzájom rezať aj korčuľami a nikto by nevedel, kto komu ublížil. Bolo to veľmi nebezpečné,“ spomínal Jaroslav Lušňák, ktorý počas zápasu rivalov pomáhal pri zapisovaní trestov pri vylúčeniach hráčov.

RTVS online:

„Svetlá boli vypnuté pár sekúnd, ale zdalo sa, ako keby boli zhasnuté polhodinu,“ dodal pre Radio Slovakia Inernational.

Sovietsky zväz s Kanadou napokon zápas nedohrali a oba tímy z turnaja vylúčili. Zlato získalo Fínsko, striebro Československo a bronz Švédsko.

Kanaďania zamierili autobusom priamo za hranice a nezúčastnili sa ani na záverečnom večierku. Sovietom účasť zakázali.

25 50 75 90
Foto: RTVS, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia