Úvod Novinky Tipy z programu
Festival Východná spestrí folklórny muzikál Štefana Šteca
Festival Východná spestrí folklórny muzikál Štefana Šteca

Festival Východná spestrí folklórny muzikál Štefana Šteca

Pozrite si na Trojke o 17.20 hod Veci, čo sa dejú.

Folklórny festival Východná je najstarší a najrozsiahlejší celoslovenský festival s medzinárodnou účasťou na našom území.

Každoročne na prahu letnej turistickej sezóny v prvý júlový víkend v atraktívnom prostredí v blízkosti Vysokých i Nízkych Tatier ožijú bohaté ľudové tradície a rázovitá obec Východná sa na niekoľko dní stane centrom slovenskej kultúry.

Práve Dvojka sprostredkuje divákom tradičný folklórny festival Východná 2021, ktorý má v tomto roku netradičnú online podobu, kombinovanú s televíznym a rozhlasovým vysielaním vďaka partnerstvu Národného osvetového centra a RTVS.


V rámci festivalu uvedie Dvojka 3 premiérové programy počas prvého júlového víkendu - RetroKolo s detskými súbormi, koncipovaný hudobno-spevácky program z kostola ECAV vo Východnej Zo sveta a dokument o ľudových tradíciách v obci v minulosti a dnes Vo Východnej doma.

Folklórny muzikál

Súčasťou programu je aj folklórny muzikál Štefana Šteca v podaní FS Hornád, ktorý prináša rusínsky spevácky, hudobný a tanečný repertoár. Jemný príbeh Betky, ktorá hľadá šťastie spolu s Bogdanom, sa odohráva na pozadí divokých dejín 20. storočia.

Od smutných udalostí 2. svetovej vojny cez optáciu a presídlenie Rusínov do Sovietskeho zväzu až po osamotený život v súčasnom meste spoznávame osudy obyčajných ľudí, ktoré zažili mnohé rodiny z východného Slovenska.

Veci čo sa dejú si môžete pozrieť na Trojke dnes o 17.20 hod.

Autor foto: Elvephoto

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia