Úvod Novinky Tipy z programu
Kerekes, Pauhofová či Blanarovičová. Viete, čo spája známe slovenské herečky?
Kerekes, Pauhofová či Blanarovičová. Viete, čo spája známe slovenské herečky?

Kerekes, Pauhofová či Blanarovičová. Viete, čo spája známe slovenské herečky?

Ich úspech siaha ďaleko za naše hranice.

Že umenie nepozná hranice, dokazujú herečky ako Vica Kerekes či Yvetta Blanarovičová. Rodáčky zo Slovenska skúsili šťastie v susednom Česku, čo sa ukázalo ako skvelé rozhodnutie.

Vďaka ich charizme a hereckému talentu ich českí diváci ihneď prijali za svoje. Viaceré slovenské herečky sa tak stali stálicami českých seriálov a filmov, mnohé pôsobia aj v divadlách.

Slovenky, ktoré prerazili v Čechách

Preraziť v susednom Česku nie je jednoduché. Ako prezradila slovenská herečka Judit Bárdos Pecháček, aby si mohla zahrať v českom seriáli, musela sa naučiť perfektne po česky.

Čeština nerobí problém ani Hane Gregorovej, ktorá sa, rovnako ako jej herecké kolegyne, usadila v Českej republike. Herečka sa dlhé roky venuje aj vlastnému divadlu, ktoré mala spoločne s manželom Radkom Brzobohatým.

V Česku sa preslávila aj Daniela Šinkorová, rodáčka z Nitry. Tá v Česku pôsobí už dlhé roky, počas ktorých si získala srdcia českých divákov aj režisérov. Slovenská herečka účinkovala v seriáloch ako Nemocnice na kraji města po dvaceti letech či Ordinace v růžové zahradě.

Perfektná čeština ale nestačí. Iba vďaka hereckému talentu a výraznej charizme sa rodáčkam zo Slovenska podarilo preraziť v českom filmovom svete plnom silnej konkurencie.

Vica Kerekes svoj herecký talent naplno predviedla v českom filmovom debute s názvom Nestyda, ktorý jej otvoril dvere k našim susedom.

České herečky, ktoré milujeme

Rovnako ako českí diváci, aj my máme niekoľko českých herečiek, ktoré už vnímame takmer ako „naše“. Medzi ne rozhodne patrí česká herečka Angelika Sbouli, ktorá si zahrala hlavnú rolu v slovenskom seriáli Priznanie.

U slovenských divákov je mimoriadne obľúbená aj česká herečka Jiřina Bohdalová. Dopustiť nedáme ani na nezameniteľnú Ivu Janžurovú či Jiřinu Jiráskovú.

Stálicou na slovenských televíznych obrazovkách je aj Veronika Žilková, ktorá nedávno zavítala do Bratislavy. Obľúbená česká herečka prijala pozvanie do relácie Silná zostava.

Prečo slovenské herečky odchádzajú za hranice a je herectvo v Česku iné? Aj o tom budú v Silnej zostave s Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou diskutovať herečky Veronika Žilková a Janka Kovalčíková.

Spoločne budú hľadať odpovede na otázky, aké postavenie majú dnes herci a herečky v spoločnosti, aký vplyv na ňu majú či do akej miery je toto povolanie idealizované. Nenechajte si ujsť premiérovú časť diskusnej relácie v piatok o 21:50 hod. na Dvojke.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / kerekes_vica_official

Živé vysielanie ??:??

Televízia